03.09.2024 -

Palta: Hallituksen tulisi vahvemmin muistaa palvelualat kasvua etsiessään

Hallituksen tavoite vakauttaa julkisen talouden velkasuhde vuoteen 2027 on hyvä, mutta keinot sivuuttavat jälleen liikaa palvelualoja, kun hallituksen toive talouskasvusta nojaa kovin vahvasti teollisuuteen. T&K- rahoituksen lisäpanostuksia tulisi huomattavasti vahvemmin kohdentaa palvelualoihin, joiden tuottavuuden kasvussa on suuri potentiaali, vaatii Palvelualojen työnantajat Palta ry.

Yksityiset palvelut tuottavat noin 40 % Suomen bkt:stä ja kehitys on kasvava. Palveluiden osuus tuotannosta ja työllisyydestä tulee kasvamaan entisestään kaikissa kehittyneissä talouksissa. Suomi on vertailumaita 10–15 vuotta jäljessä rakennemuutoksessa tehdasteollisuudesta kohti tietointensiivisiä palveluita.

Paltan jäsenkyselyn mukaan yli 40 % palveluyrityksistä on lisäämässä aineettomia investointeja, joihin kuuluu mm. ohjelmistoja, tietokantoja, dataa, luovia sisältöjä ja immateriaalioikeuksia. Suurin hidaste investointien tiellä on rahoituksen puute. Palvelualojen rahoituksen saamista estää Business Finlandin jakamaan T&K-rahoitukseen sisältyvä kansainvälisyysvaade eli ns. vientikriteeri.

– Tarvitsemme Business Finlandille ohjelman, joka jakaisi TKI-tukea myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille, joille vienninedistäminen ei vielä ole ajankohtaista. Yritysten kasvua on tärkeää tukea, eikä vientikriteeri ei saa rajoittaa sitä. Jos yritys pärjää kotimarkkinoilla, lähtee se varmasti hakemaan kasvua myös ulkomailta viimeistään silloin, kun kasvun rajat Suomessa tulevat vastaan, painottaa Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki.

– Hallituksen uusi avaus Business Finlandin luovien alojen tutkimus- ja kehitystoiminnan tukemisesta ja luovien alojen kasvustrategian valmistelusta ovat tervetullut positiivinen tuulahdus, mutta se ei riitä. Samoin hallituksen infrainvestointiohjelman vauhdittaminen on tervetullut päätös. Jatkossa on tärkeää varmistaa koko 4 miljardin ohjelman täysimääräinen rahoitus, jatkaa Rauhamäki.

– Kuten hallitus itsekin toteaa, valtio voi parantaa kasvun edellytyksiä, mutta ei itse synnytä kestävää kasvua, vaan kasvu syntyy yrityksissä. Nyt on aika muistaa myös yksityiset palvelualat, se on koko Suomen etu, Rauhamäki päättää. Lisätietoja:
Tatu Rauhamäki, elinkeinopolitiikan johtaja Palvelualojen työnantajat PALTA ry
tatu.rauhamaki@palta.fi 050 521 2907

Tatu Rauhamäki

Johtaja, Elinkeinopolitiikka

Yksikön johtaja

tatu.rauhamaki@palta.fi