20.2.2025

ArtikkeliOsaava työvoima

DNA:lla myös kesätyöntekijät ovat tärkeä osa työyhteisöä – nuorille tulee tarjota tukea ja positiivinen kuva työelämästä

DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen ja rekrytointiasiantuntija Laura Frisk.

Tietoliikennekonserni DNA:lla avaimet onnistuneisiin kesätyökokemuksiin ovat esihenkilötyöhön panostaminen sekä kaikkien työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu työyhteisön jäseninä. Nuoret odottavat työelämältä hyvin samanlaisia asioita kuin kokeneemmatkin, mutta työnantajan on tärkeä muistaa tarjota nuorille riittävästi tukea työelämään siirtymiseen. 

DNA tarjoaa tulevana kesänä noin 100 kesätyöpaikkaa ympäri Suomea. Pääasiassa kesätyöntekijät sijoittuvat tekniikan ja teknisen asiantuntijan tehtäviin sekä yritys- ja kuluttaja-asiakaspalvelutehtäviin. DNA:lle on tärkeää voida tarjota kesätöiden kautta nuorille mahdollisuuksia tutustua työelämään. 

– Nuorten työelämävalmiudet ovat kokemuksemme mukaan pääasiassa hyvällä tasolla, mutta niissä on vaihtelua. Osa kesätyöntekijöistä saattaa kaivata enemmän tukea esimerkiksi elämänhallinnallisissa asioissa, kuten töistä palautumisen varmistamisessa. Esihenkilötyö on keskeisessä roolissa työn tekemisen ohjaamisessa sekä työelämän perusasioihin tutustumisessa, kertoo DNA:n rekrytointiasiantuntija Laura Frisk

– Monet kesätyöntekijät ovat ensimmäistä kertaa työelämässä, joten työnantajan on tärkeä panostaa perehdytykseen ja huolehtia, että nuorelle on riittävästi tukea tarjolla koko kesätyön ajan, sanoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen

Kaikki DNA:n esihenkilöt saavat rooliinsa kattavan valmennuksen, jonka osana käydään läpi myös nuorten perehdyttämistä ja työyhteisön osaksi ottamista. DNA:n kesätyöntekijät ovat mukana työyhteisön toiminnassa alusta lähtien samalla tavalla kuin vakituisetkin työntekijät. 

– Yhtenäiset toimintatavat ja tasa-arvoinen kohtelu pätevät meillä kaikessa: kesätyöntekijät otetaan saman tien mukaan yhteiseen tekemiseen ja heillä on esimerkiksi sama perehdytysprosessi ja samat työsuhde-edut kuin vakituisilla työntekijöillä. Nuoret haluavat kokea olevansa osa yhteistä kulttuuria ja muun muassa näillä asioilla edistämme sitä, painottaa Rissanen. 

– Ylipäätään nuoret arvostavat työelämässä hyvin samoja piirteitä kuin pidempään työelämässä olleet. Näitä asioita ovat esimerkiksi kokemus työn merkityksellisyydestä, mahdollisuus kehittyä roolissa sekä työnteon tapojen joustavuus, Frisk kertoo. 

Koulun ja työelämän välinen kuilu madaltuu työelämävalmiuksia kehittämällä 

Työelämä ja maailma muuttuvat yhä nopeammin. Laura Frisk ja Marko Rissanen pitävät tärkeänä, että työelämä ja työelämään siirtymisen perusvalmiudet tulisivat nuorille tutummaksi jo esimerkiksi kouluissa. 

– Työelämään siirtyminen koulusta on edelleen iso hyppy nuorelle. Olisi hyvä, jos tähän kiinnitettäisiin vielä vahvemmin huomiota ja luotaisiin nuorille enemmän perusvalmiuksia työelämään siirtymiselle. Näitä ovat esimerkiksi työelämätaidot, kuten itseohjautuvuus ja halu oppia sekä ymmärrys työelämän perusasioista, kuten työsopimuksen tekemisestä, pohtii Rissanen. 

– Moni asia työelämässä on nuorille uutta ja mielikuvat esimerkiksi tietyistä aloista voivat helposti jäädä hieman kapeiksi. Nuorille tulisi tarjota mahdollisimman monipuolinen käsitys siitä, millaisia työtehtäviä ja rooleja eri aloilla on. Esimerkiksi vierailut työpaikoilla tai asiantuntijoiden vierailut kouluissa tuovat nuorille konkreettisia esimerkkejä erilaisista työtehtävistä, Frisk sanoo. 

DNA:lla henkilöstöä kannustetaan vierailemaan esimerkiksi vanhoissa opiskelupaikoissaan kertomassa nuorille toimialasta ja työelämästä. Nuorten kohtaamista Rissanen ja Frisk kuvailevat arvokkaaksi, sillä tulevaisuuden osaajille on tärkeä antaa mahdollisimman kattava kuva työelämästä. Myös työelämän jatkuva muutos on heidän mukaansa tärkeää tiedostaa. 

– Maailman muuttuessa meidän täytyy olla aiempaa valmiimpia tarvittaessa vaihtamaan uramme suuntaa. Mitä innostuneempi, uteliaampi ja halukkaampi oppimaan on, sitä paremmat valmiudet työelämässä pärjäämiseen ja muutoksissa navigoimiseen on. Tämä pätee niin kesätyöntekijöihin kuin meihin vanhempiin ammattilaisiin. Työelämästä on kuitenkin tärkeää puhua positiivisesti, ei pelon kautta, Rissanen summaa. 

Laura Frisk ja Marko Rissanen, mitä vinkkejä antaisitte ensimmäiseen kesätyöhön menevälle nuorelle? 

  • Ole avoin oppimiselle äläkä turhaan pelkää mokia. Kaikki aloittavat jostain eikä heti tarvitse olla valmis ammattilainen. 
  • Kysy rohkeasti, jos joku mietityttää – tyhmiä kysymyksiä ei ole.  
  • Osoita omalla aktiivisuudellasi, että olet halukas tekemään töitä. 

Entä mitä vinkkejä teillä on nuoria palkkaaville työnantajille? 

  • Ole läsnä nuoren kanssa ja varmista, että nuori saa riittävän perehdytyksen ja pääsee myös kulttuurisesta näkökulmasta osaksi työyhteisöä. 
  • Aseta kesätyölle selkeät tavoitteet ja muista antaa palautetta. 
  • Osallista nuorta ja kannusta häntä oppimaan asioita – tämä luo pohjaa tulevaisuuden työpaikkoihin. 

Artikkelin pääkuva: DNA. Vasemmalla Marko Rissanen ja oikealla Laura Frisk.

Lisätietoa DNA:sta

Palvelualoille kesätöihin!

Haastattelemme neljää jäsenyritystämme kevään artikkelisarjassa, jonka teemana ovat nuorten työelämävalmiudet ja kesätöiden tarjoaminen.