25.10.2024

ArtikkeliOsaava työvoima

Haussa kansainvälinen osaaja? Work in Finland -palvelut auttavat rekrytoinnin eri vaiheissa

”Meillä olisi tarjolla työtä, mutta Suomesta ei tunnu löytyvän tämän alan tekijöitä.” Tähän työnantajan haasteeseen voi ratkaisun tarjota Business Finlandin ja KEHA-keskuksen yhdessä tuottama Work in Finland -palvelu. Maksuton palvelu auttaa suomalaisia työnantajia kansainvälisten osaajien rekrytointiin liittyvissä tilanteissa. Se tarjoaa tietoa sekä maassa jo oleville kansainvälisille osaajille että Suomesta kiinnostuneille työntekijöille.

Osaajapula on kasvun este, josta yhä useampi ala kärsii. Laajasti erilaista osaamista tarvitsevat palvelualat eivät ole tästä poikkeus.

– Työnantajille Work in Finland on organisaation kokoon, sijaintiin tai toimialaan katsomatta laaja palvelukokonaisuus, jota kannattaa hyödyntää matalalla kynnyksellä, Service Manager Alma Olanko Business Finlandista kertoo.

– Palvelujamme ovat esimerkiksi neuvonta ja erilaiset valmennukset ja mentorointi. Kauttamme työnantajat voivat osallistua myös kansainvälisiin rekrytointitapahtumiin tai hakea Talent-rahoitusta kansainvälisen kasvunsa vauhdittamiseksi.

Neuvontapalvelu on työnantajan tukena kansainvälisen rekrytoinnin eri vaiheissa. Se tarjoaa tietoa aina rekrytoinnin aloittamisesta viranomaisprosesseihin, oleskelulupa-asioihin tai ulkomailta tulevan osaajan Suomeen asettautumiseen. Tilanteesta riippuen kysyjä saa konkreettisia ohjeita ja tarvittaessa ohjauksen eteenpäin oikealle taholle. Tämän vuoden alusta syyskuun loppuun mennessä yhteydenottoja on ollut 894.

Millaisiin kysymyksiin työnantajat kaipaavat vastauksia? Neuvontapalvelussa usein toistuvia aihepiirejä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Mitä työnantajan tulisi huomioida ulkomaalaisen henkilön palkkausprosessissa ja miten työnantaja voi tarkistaa ulkomaalaisen henkilön työnteko-oikeuden?
  • Mikä on työnantajan rooli työntekijän oleskeluluvan (TTOL) hakuprosessissa?
  • Mitä tarkoittaa työvoiman saatavuusharkinta ja mistä löytyvät alueelliset työlupalinjaukset?
  • Mikä on työntekijäilmoitus ja milloin työnantajan tulee se tehdä?
  • Miten työnantajan kannattaa suunnitella Suomeen muuttavan ulkomaalaisen työntekijän alkuvaiheen viranomaisasioinnit, jotta työntekijä saa suomalaisen henkilötunnuksen mahdollisimman nopeasti?

Olanko vinkkaa myös Talent Manager Network -palvelusta, jossa kumppanimaina ovat tällä hetkellä Intia, Brasilia ja Vietnam, sekä Eurooppa omana kokonaisuutenaan. Kumppanimaaksi on tulossa myös Filippiinit. Suomalainen työnantaja voi suoraan olla paikalliseen Talent Manageriin yhteydessä ja etsiä hänen avullaan luotettavan ja eettisen verkoston kautta sopivaa osaajaa itselleen.

– Kuuntelemme työnantajia herkällä korvalla. Haluamme kuulla ja ymmärtää työnantajien tarpeet ja kehittää tarjoamiamme palveluita oikeaan suuntaan, Olanko sanoo.

Miten päästä rekrytoinnissa alkuun?

Palveluihin tutustumisen voi aloittaa Work in Finland -verkkosivuston kautta. Sivusto sisältää kattavan tietopaketin sekä työnantajille että työntekijöille. Sivustolle voi jättää myös englanninkielisiä työpaikkailmoituksia.

– Tämä on tavoittava kanava, jota sekä Suomessa jo olevat kansainväliset osaajat että työnhakijat ulkomailta seuraavat aktiivisesti. Kuukausittain rekrytointisivustolla on jopa 100 000 kävijää, Olanko mainitsee.

Tarvitsemme osaajia nyt ja tulevaisuudessa

Palvelualoilla on valtava potentiaali kasvuun ja kansainvälistymiseen. Suomalaista osaamista viedään enenevässä määrin maailmalle: 2000-luvulla palveluiden osuus koko Suomen viennistä on lähes kolminkertaistunut, ja palveluille riittää kysyntää maailmalla. Samaan aikaan myös kansainväliset toimijat tähyävät Suomen markkinoille.

– Haluamme pärjätä kansainvälisessä kilpailussa, joten meidän pitää pysyä kasvussa ja uusien palvelujen ja innovaatioiden edistämisessä mukana. Yhtä lailla tärkeää on saada kansainvälisiä osaajia töihin Suomeen, toteaa elinkeinopoliikan johtava asiantuntija Milka Kortet Paltasta.

– Apua ja tukea kansainväliseen rekrytointiin on saatavilla ja sitä kannattaa hyödyntää.

Maksutonta työnantajaneuvontaa kansainväliseen rekrytointiin

Work in Finland -työnantajaneuvonta palvelee valtakunnallisesti kaikkia työnantajia arkisin klo 9–15.
Ota yhteyttä:
Puh. 0295 016 770
tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi

Work in Finland on osa kansallista Talent Boost -ohjelmaa. Palvelukokonaisuudesta vastaavat yhdessä Business Finland ja KEHA-keskus.