8.4.2025

ArtikkeliOsaava työvoima

Kesätöitä hakevat opiskelijat ovat yrityksille valtava potentiaali, jota kannattaa hyödyntää

Kuvituskuva: Nuoria tietokoneen ääressä

Viime syksynä Helsingissä aloitti uudenlainen, verkostoja ja työelämätaitoja painottava lukio. Konepajan lukiossa opiskelijat vierailevat säännöllisesti koulun verkostoon kuuluvissa kumppaniyrityksissä ja -järjestöissä soveltamassa oppiaineita ja samalla oppimassa työelämätaitoja. Käytännönläheisen opetusmallin tavoitteena on saada nuorille aiempaa paremmat valmiudet työelämään siirtymisessä ja omien jatko-opintojen suunnittelussa.

Konepajan lukion suomen kielen opettaja ja työelämäyhteistyön kehittämisessä aktiivisesti mukana oleva Kaisa Väisänen on kuluneen lukuvuoden aikana seurannut ensimmäistä lukiovuottaan aloittaneiden opiskelijoiden opintopolkua ja arkea. Juuri nyt monella opiskelijalla on opintojen ohella käynnissä kesätöiden haku.

Väisänen uskoo työelämäpainotteisen opiskelun helpottavan ja madaltavan nuorten kynnystä siirtyä työelämään. Lukuvuoden aikana kertyneet kokemukset työelämästä motivoivat varmasti myös itseä kiinnostavien kesätöiden haussa.

– On ollut palkitsevaa nähdä, millainen kehityskaari nuorten työelämätaitovalmiuksissa on tapahtunut lukuvuoden aikana. Esimerkiksi ryhmätyötaidot ja omien valmiuksien tunnistaminen ovat elokuussa opinnot käynnistävältä orientaatioviikolta kehittyneet huimasti kun verrataan nyt keväällä toteutettuihin verkostoviikkoihin, Kaisa Väisänen sanoo.

Konepajan lukiossa opiskelu muihin lukioihin verrattuna poikkeaa siten, että viikon lukujärjestyksessä keskiviikko on aina varattu työelämäverkostoille.

Periodien väliin sijoittuu perinteisen koeviikon sijaan verkostoviikko, jolloin nuoret voivat valita itseään kiinnostavan teeman ympärille kootun opintokokonaisuuden. Verkostoviikoilla opiskelijat pääsevät eri opintojaksoilla syventämään työelämävalmiuksia ja työelämässä tarvittavia taitoja. Valittavia kokonaisuuksia ovat olleet esimerkiksi esiintymistaidot ja projektinhallintataidot. Verkostoviikoilla on tehty myös erilaisia projekteja kumppaneiden kanssa sekä ryhmätöitä ja yritysvierailuja.

Opiskelijat löytävät omat vahvuutensa ja itseään kiinnostavat alat

Työelämäpainotteisen lukion opiskelussa ajatuksena on, että ensimmäisenä vuonna opiskelijat tutustuvat mahdollisimman moneen alaan. Opintojen edetessä opiskelijat saavat itse vaikuttaa verkostokumppaniinsa.

– Jos joku ala kiinnostaa itseä erityisesti, kokemusta alalta voi hakea siis jo lukio-opintojen kautta eikä pelkästään kesätyön tai työharjoittelun kautta, Väisänen sanoo.

Lukion aloittavilla nuorilla lähtötilanne työelämävalmiuksien ja omien uratoiveiden suhteen vaihtelee.

– Jotkut ovat miettineet jo pidemmälle mahdollisia tulevaisuuden suunnitelmia, toiset tulevat lukioon vielä vailla ajatusta jatko-opintojen suunnasta.

Opettajana Väisänen kokee pääsevänsä tässä laaja-alaisemmassa opiskelumallissa näkemään opiskelijoiden vahvuuksia selvemmin ja myös pystyvänsä sitomaan niitä omaan opetukseensa eri tavalla kuin perinteisessä luokkahuoneopetuksessa.

– Opiskelijoiden omat vahvuudet nousevat esiin ja minun on helpompi auttaa nuoria löytämään omia polkujaan ja ohjaamaan heitä eteenpäin, Väisänen tiivistää.

Kaisa Väisänen, mitä antaisit vinkiksi kesätyötä hakevalle nuorelle?

  • Rohkeutta ja itsevarmuutta kannattaa yrittää rakentaa tietoisesti. Ole yhteydessä itseä kiinnostaviin paikkoihin ja yrityksiin. Monet organisaatiot ovat kiinnostuneita nuorista sekä heidän osaamisestaan ja potentiaalista.
  • Tee itsesi näkyväksi ja uskalla kertoa omat ajatuksesi ja ratkaisuehdotuksesi.


Entä työnantajalle, joka on palkkaamassa nuorta työntekijää?

  • Tunnista ja tiedosta, että nuori vielä etsii omaa polkuaan ja oppii koko ajan lisää. Samaan aikaan ole valmis myös luottamaan, että nuori kyllä osaa ja pystyy. Nuorissa on valtava potentiaali, joka joissain tilanteissa kaipaa vain hieman avittamista.

Tutustu Palvelualoille kesätöihin! -sarjaan

Haastattelimme jäsenyrityksiämme kevään artikkelisarjassa, jonka teemana ovat nuorten työelämävalmiudet ja kesätöiden tarjoaminen. Lue myös muut sarjan artikkelit:

  • Eezylla nuorten työllistäminen on prioriteetti, joka otetaan tosissaan
    Lue artikkeli täältä.
  • DNA:lla myös kesätyöntekijät ovat tärkeä osa työyhteisöä – nuorille tulee tarjota tukea ja positiivinen kuva työelämästä
    Lue artikkeli täältä.
  • Ensimmäinen kosketus työelämään on tärkeä – monen työura käynnistyy Postilla
    Lue artikkeli täältä.
  • Työelämään astuminen voi jännittää – miten työnantajat voivat madaltaa nuorten kynnystä ja kohdata odotukset?
    Lue artikkeli täältä.