22.8.2018

ArtikkeliUudistuva työelämä

Kirjanpitäjän työ muuttuu yhä moniulotteisemmaksi

– Kirjanpito on keino mallintaa yrityksen taloutta, kuvaa Samuli Saviala kirjanpitäjän tehtävää. Kirjanpitäjän sijaan hän puhuisi taloushallinnon osaajista.

Tulevaisuudessa kirjanpitäjä on yhä enemmän neuvonantaja kuin verottajaa varten uurastava pikkutarkka tilikirjataituri. Tarkkuutta tarvitaan edelleen, mutta sen lisäksi pitäisi pystyä nousemaan helikopterikorkeuteen katsomaan yrityksen tilannetta kokonaisuutena ja analysoimaan mitä kannattaisi kenties tehdä toisin. Tilitoimisto EMU Oy:n toimitusjohtaja Samuli Saviala näkee nykyisessä taloushallintomaailmassa paljon parannettavaa.

Eiks tätä voi tehdä mobiilisti?

Taloushallinnon digitalisoinnin luulisi olevan helppoa. Numerothan solahtavat biteiksi huomattavasti sujuvammin kuin tunteet tai kipeä polvi. Isoa murrosta on kuitenkin saatu odottaa. Moni yritys kärrää yhä tilitoimistolle läjäpäin mappeja vuoden lopussa käsin järjestelmiin naputeltaviksi. Alan koulutuskin alkaa Savialan mukaan vasta heräillä debit- ja credit-ristikoiden jälkeiseen maailmaan.

Toisaalta EMUn asiakaskunnassa on paljon nuoria start up -yrityksiä, joiden ensireaktio on toinen: ”Eiks tätä voi tehdä mobiilisti”.

Saviala uskoo kirjanpidon murroksen olevan nyt ovella. Kirjanpitäjien osaaminen on monipuolistunut, ja monenlaisia taitoja hyvältä kirjanpitäjältä –tai taloushallinnon generalistilta – vaaditaankin. Talouden rinnalla tulisi tuntea ainakin lainsäädäntöä ja tietotekniikkaa ja ymmärtää asiakaspalvelua ja viestintää. Viestintätaitoja sivuaa esimerkiksi datan visualisointi.

Asiakaskeskeisen toiminnan ymmärtämistä testataan rekrytointitilanteissa. Sitä vahvistaa usein monipuolinen ammatillinen tausta. Tällä hetkellä EMUssa työskentelee talouden ammattilaisten lisäksi muun muassa juridiikan, tietotekniikan, markkinoinnin, myynnin, henkilöstöjohtamisen, suomen kielen ja biologian osaajia.

Yrityksillä liikaa taloushenkilöstöä

Digitalisaation seuraava askel on robotiikka. Saviala arvioi, että vajaan 40 hengen EMUssakin on vuoden loppuun mennessä oma robotiikkatiimi. Kirjanpitäjän tarkkuudesta on jo havaittu olevan hyötyä ohjelmistorobotin määrittelyssä. Pelkkä it-osaaminen ei siihen riitä.

– Robotiikka paikkaa ohjelmien heikkouksia. Se tekee tarkistuksia, joita nykyiset ohjelmat eivät tee, Savila toteaa.  Ohjelmistorobotti on helppo apuväline, joka paikkaa myös alan osaajien tyhjiötä, kun merkittävä osa nykyisistä tilitoimistoyrittäjistä lähivuosina eläköityy.

Kun aikaa ei mene rutiinitarkastuksiin, kirjanpitäjäkonsultti voi oikeasti mallintaa yrityksen taloutta ja esittää asiakkaalle kehitysehdotuksia. Toisin kuin yrityksen oma kirjanpitäjä, ulkopuolinen näkee monen yrityksen toimintatapoja ja prosesseja ja voi jakaa hyviä käytäntöjä. Pienessä yrityksessä kirjanpitäjän työ lähenee business controllerin tehtävää. Yrityksillä onkin Savialan mielestä usein liikaa henkilöstöä taloushallinnon tehtävissä.

– Me haluamme tehdä työtä  asiakkaan rinnalla. Moni henkilöstöstämme työskentelee asiakkaan tiloissa, ja esimerkiksi kuittiliikenne on jokapäiväistä – siis kaukana perinteisestä kerran vuodessa kenkälaatikossa -prosessista. Tarjoamme asiakkaillemme myös juridiikan palveluita esimerkiksi rahoituskierroksen ja kannustinjärjestelmien toteutukseen. Hyvä esimerkki on yhden hengen tiimin kasvaminen 17 hengen samalle asiakkaalle työskenteleväksi tiimiksi.

Työajat ja -paikat joustavat

Jos työ ei vaadi asiakkaan tiloissa työskentelyä tai kolmea isoa näyttöä työpisteessä, töitä voi tehdä vaikkapa vähän lämpimämmässä ilmastossa. Etätöitä on tehty ainakin aurinkoisessa Australiassa. Toisaalta EMUssa halutaan pois perinteisestä työhuoneajattelusta, jossa jokainen uurastaan omassa pienessä huoneessaan. Yhden asiakkaan tiimi tekee töitä yhdessä. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Turussa.

Joustavien työaikojen lisäksi henkilöstölle tarjotaan yhteisiä harrastusmahdollisuuksia ja tuetaan luonnollisesti ammatillisen osaamisen kehittämistä.

Yrityksen tavoite on sekä kasvu että kansainvälistyminen asiakkaiden kautta. Saviala uskoo, että ala kiinnostaa nuoria, kun heille selviää, mitä kaikkea kiinnostavaa kirjanpitäjä pääsee yritysten toiminnasta ja toimintaympäristöstä näkemään.