Paketit viilettävät lajittelukeskuksen hihnalla eteenpäin kohti seuraavaa etappia. Keltainen auto nappaa lähetyksen ja lähetti kuljettaa sen vastaanottajalle. Posti on kaikille tuttu yritys, mutta miten postilaiseksi opiskellaan? Monin eri tavoin, sanoo Competence Development Lead Kaisa Suojoki Postilta.
– Meille yhteistyö oppilaitosten kanssa on hieno mahdollisuus, rekrytoimme vuosittain paljon ja haluamme nuoria osaajia meille töihin.
Yhteistyöstä oppilaitosten kanssa on Postilla jo pitkä kokemus. Alun perin yhteistyö aloitettiin, jotta saadaan osaavaa työvoimaa, mutta myös opiskelijoilla on annettavaa Postille. Heiltä saa tuoreita näkökulmia ja uusia ajatuksia. Posti mielletään usein perinteisenä yrityksenä, vaikka se muuttuu ajassa jatkuvasti ja esimerkiksi verkkokauppa-liiketoiminnan osuus on kasvanut viime vuosina valtavasti. Postilla on pitkiä työuria, mutta tarjolla on runsaasti myös lyhyitä kesä- ja joulunajan työsuhteita. Postille on tärkeää, että lyhyessäkin työsuhteessa olevat ihmiset saavat työnantajastaan hyvän kuvan.
– Otamme yhteiskuntavastuumme vakavasti. Monelle Posti on ensimmäinen työpaikka ja haluamme, että nuorille jää meistä ja työnteosta hyvä kuva. Ehkä he innostuvat jäämään tai opiskelemaan alalle, jatkaa Suojoki.
Yhteistyö on monipuolista
Posti tekee yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa laajasti ympäri Suomen. Kumppanuuksia on sekä ammattikoulujen, että ammattikorkeakoulujen kanssa. Kumpaakin opintotasoa hyödynnetään suunnilleen yhtä paljon; painotus riippuu kulloisestakin työvoimantarpeesta.
Itse yhteistyö on käytännönläheistä, mm. opiskelijaprojekteja, joissa Posti antaa opiskelijoille käytännön tehtävän ratkottavaksi. Lisäksi Postilta ohjataan opinnäytteitä ja opiskelijaryhmät käyvät vierailuilla tutustumassa postilaisten arkeen. Postin asiantuntijat myös vierailevat oppilaitoksissa luennoitsijoina. Oppisopimusopiskelijat ovat myös tärkeä voimavara ja heitä on Postissa jatkuvasti. Samoin harjoittelupaikkoja on opiskelijoille tarjolla runsaasti.
Postilla halutaan, että jokainen opiskelija ja harjoittelija hyötyy kokemuksestaan ja tuntee olevansa tervetullut ja tärkeä osa Postin työyhteisöä. Siksi kaikilla opiskelijoilla on Postilla nimetty vastuuhenkilö, joka koordinoi opiskelijan harjoittelu– tai työjaksoa ja varmistaa, että hän saa tarvittavan opastuksen työtehtäviinsä.
Oppilaitoksilta Suojoki toivoisi lisää tapoja, joilla Posti voisi näkyä opiskelijoiden arjessa. Esimerkiksi korona-ajan virtuaalitapaamiset olivat onnistuneita.
– Toivoisin uusia avauksia siihen missä opiskelijoita voi parhaiten tavoittaa ja millaista ohjausta nuoret toivovat.
Parasta yhteistyössä on Kaisa Suojoen mukaan ollut se, että opiskelijoiden mielikuvia Postista on saatu laajennettua.
– Esimerkiksi messuilla opiskelijat ovat usein vaikuttuneita Postin vastuullisuustyöstä, jossa olemme saaneet paljon konkreettisia tekoja aikaiseksi. Posti on ensimmäinen suomalaisyritys, jonka tieteeseen pohjautuvat nettonollatavoitteet Science Based Targets -aloite (SBTi) on hyväksynyt. Lisäksi olemme saaneet avattua Postin laajaa digikehitystä ja teknologisia ratkaisuja opiskelijoille uudella tavalla.