BlogiTuomas Ylitalo

6.4.2020

Jatkuvaa oppimista tulee kehittää entistä ripeämmin

On tärkeää pitää mielessä näin poikkeustilan aikana, että akuutin koronakriisin jälkeen meillä on edelleen voimassa samat tavoitteet hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseksi. Tämä tarkoittaa, että osaamistasoa ja työllisyysastetta on nostettava nyt ja tästä eteenpäin rakenteellisia päätöksiä tekemällä.

Nyt tarvitaan ripeitä päätöksiä työllisyyspalveluiden ja koulutustarjonnan kehittämiseksi.

Ensinnäkin akuuteimpana päätöksenä maan hallituksen tulisi perua oppivelvollisuusiän pidentäminen ja toisen asteen maksuttomuus. Tähän varatut resurssit tulee nyt laittaa jatkuvan oppimisen ja työllisyyden edistämiseen.

Ensinnäkin akuuteimpana päätöksenä maan hallituksen tulisi perua oppivelvollisuusiän pidentäminen ja toisen asteen maksuttomuus. Tähän varatut resurssit tulee nyt laittaa jatkuvan oppimisen ja työllisyyden edistämiseen.

Toiseksi työllisyyspalveluiden ja koulutustarjonnan kohtaantoa tulee parantaa digitaalisten välineiden ja tekoälyn avulla. Tätä tavoitetta ja jatkuvaa oppimista tulisi jatkossa tukea valtion toimesta digitaalisella alustalla, joka kokoaa yhteen jokaisen työkokemuksen, koulutuksen kaikilta koulutusasteilta sekä osaamisen, ja ehdottaa täydennyskoulutusta sekä avoimia työpaikkoja. Tällä hetkellä tarjonta näyttäytyy erittäin sekavana niin uutta työtä tai osaamista etsiville kuin työnantajille.

Erinomaisia, yksittäisiä osaamisia tallentavia rekistereitä on jo olemassa paljon. Näiden rajapinnat on jatkossa pystyttävä yhdistämään yhdeksi palvelukokonaisuudeksi. AuroraAI-hanke näyttää tälle kehitykselle jo tietä, mutta kokonaiskoordinaatiota -ja rahoitusta tarvitaan varmasti vielä lisää. Yhteistyö yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on ratkaisevan tärkeää. Esimerkiksi henkilöstöpalveluyrityksiltä löytyy monipuolista osaamista hyödynnettäväksi.

Osaamisen tunnistaminen helpottaa siirtymistä työstä ja toimialasta toiseen. Siirtymisen töiden välillä tulee olla mahdollisimman mutkatonta.

Työ ja opiskelu muuttuvat nyt voimakkaasti

Väitän, että jokaisella meistä oman osaamisen kehittäminen alkaa uudella tavalla tämän kriisin myötä, kun uusia toimintatapoja nousee esille. Poikkeustila nostaa esiin toimivat ja toimimattomat käytänteet. Koronakriisi muuttaa yhteiskuntaamme ja tapojamme toimia nyt hyvin voimakkaalla tavalla.

Monet eivät välttämättä uskoneet etätyön ja etäyhteyksien toimivan näin laajassa mittakaavassa läpi yhteiskunnan. Moni varmasti myös epäili omien digitaitojensa riittävyyttä. Osin aivan turhaan, sillä Suomessa perusosaaminen ja -varautuminen ovat olleet kohtuullisen hyvin kunnossa.

Kiitos nopeasta sopeutumisesta tilanteeseen kuuluu muun muassa erinomaiselle opettajankoulutukselle, digiorientoituneille työnantajille sekä laadukkaille viestintäverkoille. Muutaman viikon kestänyt korona-arki on alkanut viimeistään nyt opettamaan itse kullekin toimivia käytänteitä – töissä ja kotona.

Tässä tilanteessa hyväksi havaitut toimintatavat toiminevat pohjana jatkokeskustelussa. Viimeistään nyt jokainen havaitsee perusdigitaitojen merkityksen.

Etäopintojen arvioiminen eri koulutusasteilla on vaikeaa nyt kriisin keskellä, joten johtopäätöksiä opiskelun tuottavuudesta ja tehokkuudesta voidaan arvioida vasta kuukausien päästä. Varmaa on jo nyt, että etäopiskelusta tulee uusi normaali monella tapaa. Jatkossa yhteiskunnan on myös luotava tähän tehokkaammat ja järjestelmällisemmät työkalut. Tässä tilanteessa hyväksi havaitut toimintatavat toiminevat pohjana jatkokeskustelussa. Viimeistään nyt jokainen havaitsee perusdigitaitojen merkityksen.

Kyse ei ole tietenkään vain työntekijöiden osaamisen kehittämisestä. Myös työnantajien kaikilla toimialoilla tulee huolehtia omista digivalmiuksistaan vaatimusten noustessa ja markkinoiden muuttuessa. Paltankin tekemät kyselyt osoittavat, että edelleen moni palvelualan yritys näyttäytyy digitaalisuuden suhteen varovaisena. Itseään kehittävä ja osaamisen päivittämiseen tukea tarjoava työympäristö luo edellytykset menestymiselle.

On erityisen tärkeää, että koronan jälkeisessä maailmassa osaamisen kehittäminen ja työllisyys liitetään olennaisesti yhteen. Nyt tarvitaan rohkeita päätöksiä toimialojen ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Tähän tarvitaan meidän kaikkien uskallusta, osaamista ja panosta.

Kirjoittaja on Paltan elinkeinopolitiikan asiantuntija. 

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä ja Instagramissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi