BlogiMinna Ääri

25.10.2024

Neuvottelukierroksella tarvitaan rakentavaa keskustelua, kuuntelemista ja kykyä kompromisseihin

Työmarkkinakierros on jälleen käynnistynyt meillä Paltassa ja muissa liitoissa. Kyseessä on normaali neuvottelukierros, jossa neuvotteluiden kohteena ovat työehtosopimusten sisältö- eli tekstikysymykset ja palkantarkistukset sopimuskaudelle. Marraskuun lopussa sopimuskausi on päättymässä esimerkiksi taloushallintoalan, arkkitehtisuunnittelualan sekä teknisen huollon ja kunnossapidon alan työehtosopimuksissa.

Kierroksen päänavaajina toimivat vientiliitot. Vientiliittojen neuvotteluilla tarkoitetaan Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton neuvotteluita teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksesta sekä Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluita kemianteollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksesta. Vientialojen palkankorotukset toimivat kattona myös kaikkien muiden alojen työehtosopimusperusteisille palkankorotuksille. Tämä vientivetoinen malli on Suomen vientivetoiselle kansantaloudelle tärkeä. Kansainvälisen kilpailun kohtaavat vientialat avaavat neuvottelukierroksen ja tekevät palkkaratkaisun, jota ei kierroksen muilla sopimusaloilla ylitetä.

Keskeisten vientiliittojen neuvottelema yleinen linja on ratkaiseva koko Suomen talouden kannalta.

Vaikka yritykset toimisivat vain kotimarkkinoilla, niiden sopimusaloilla neuvoteltavien palkankorotusten taso vaikuttaa myös vientiyritysten kustannuksiin ja kilpailukykyyn suhteessa muihin maihin. Siksi on tärkeää, että suomalaiset työmarkkinatoimijat yhdessä kantavat vastuunsa neuvottelupöydissä. Tämä on erityisen tärkeää myös koko neuvottelujärjestelmän luotettavuuden ja ennakoitavuuden kannalta.

Palta jäsenyrityksineen valmistautuu neuvottelukierrokseen sopimusalakohtaisesti. Olemme kartoittaneet jäsenyritystemme tarpeet sen ymmärtämiseksi, mitkä muutokset kehittäisivät työehtosopimuksen sisältöä optimaalisten toimintaedellytysten varmistamiseksi työehtosopimusten sallimin keinoin.

Jos päänavausratkaisua ei sopimuskauden päättyessä vielä ole saavutettu, neuvottelutuloksia voidaan tehdä myös ns. verrokkialakirjauksella. Tällöin työehtosopimuksen uusi sopimuskausi alkaa normaalisti, ja palkantarkistukset toteutetaan myöhemmin syntyvän yleisen linjan palkankorotusprosentilla tai sitomalla palkankorotus työehtosopimuksessa viitattujen alojen ratkaisuihin. Näin on toimittu esimerkiksi postialan työehtosopimusten palkankorotuksissa vuodelle 2025.

Kaikkiaan tällä kierroksella neuvottelemme reilut sata työehtosopimusta, joiden sopimuskausien päättyminen ajoittuu syys–huhtikuulle, valtaosa tammi–helmikuun loppuun.

Hallituksen työelämäuudistuksilla on neuvottelupöytiin omat heijastusvaikutuksensa ja merkityksellisten neuvottelutulosten saavuttamiseksi tarvitaan paljon yhteistyötä. Rakentavaa keskustelua, kuuntelemista, näkemyksellisyyttä ja kykyä kompromisseihin. Uusia ja kokeneempiakin neuvottelijoita voi mietityttää, mitähän tästä taas tulee. Hyvä tästä tulee ja sopimuksiin päästään kuten ennenkin. Suhtaudutaan asioihin niin, että edessämme on paras kuusi kuukautta, työtä ja merkityksellisiä lopputulemia.

Tutustu kirjoittajaan

Minna Ääri

Johtaja

Työmarkkinat

Minna Ääri on Paltan työmarkkinayksikön johtaja ja johtoryhmän jäsen. Koulutukseltaan hän on varatuomari. Paltaan Minna siirtyi keväällä 2021 IBM Suomen henkilöstöjohtajan tehtävästä. Työmarkkinatoiminnan tehtävänä on parantaa Paltan jäsenten toimintaedellytyksiä ja menestymisen mahdollisuuksia.