
Vuoden vaihteessa Paltan ”sateenvarjon” alle tuli viisi logistiikkaneuvottelukuntaa Yhteisestä Toimialaliitosta. Neuvottelukuntien toiminta täydentää Paltan omaa, jo suhteellisen laajaa, logistiikka-alan toimintaa tarjoten yrityksille mahdollisuuden saada ajankohtaista tietoa, tuoda yritysten näkökulmaa päätöksentekoon ja kehittää myös yritysten välistä yhteistoimintaa.
Neuvottelukunnat jakautuvat teemoittain
Raidealan neuvottelukunnassa (RAINE) kuuma kysymys kevään aikana on tuleva toimintamalli henkilöliikenteen kilpailutuksissa. Traficom on tehnyt pohjatyötä, jonka mukaan kilpailutusalueita 2030-luvun liikenteessä olisi neljä. Kilpailutuksia tukemaan luotaisiin valtion kalustoyhtiö, mistä operoivat yhtiöt saisivat kaluston. RAINEssa on pohdittu myös rataleveyttä, mitä etuja ns. eurooppalainen rataleveys meille toisi. RAINE otti kantaa vastikään ns. itävaunujen käytön jatkon puolesta vastaamaan kasvanutta kotimaan kuljetustarvetta. RAINE haluaisi niin ikään tukimallin hyvin kalliisiin veturien kulunvalvontalaitteisiin, mitä tarvitaan uudistettavilla digiradoilla. Ruotsi päätti vastikään tukea laitteistojen hankintaa.
Logistiikka-asiakkaiden neuvottelukunnassa (LONK) puhututtaa Liikenne 12 -suunnitelma. LONK tarkasteli mm. Päijät-Hämeen suunnitelmia, miten elinkeinoelämän tarpeet otetaan suunnittelussa huomioon. Väylien rahoitusta käytetään perusväylänpitoon ja investointeihin jää vähemmän rahaa. Liikenteen maksuja ja verotusta pohditaan valtiovarainministeriön ja liikenneministeriön työryhmässä. Käyttövoimamurroksessa polttoaineveron tuotto on sulamassa ja pohdintaa tehdään, mikä olisi oikeudenmukainen varojen keräämismalli tulevaisuudessa – kuitenkin niin, että logistiikan kilpailukyvystä huolehditaan.
Kuormankantajat neuvottelukunta (KUKA) edistää standardoitujen kuormalavojen käyttöä. Standardilavat kiertävät useita kertoja käytössä, niitä korjataan ja niiden valmistuksessa käytetään vastuullisesti materiaaleja. Kierrätys ja kestävät toimintatavat sekä lavojen käytön turvallisuus ovat keskiössä. Näin täytetään myös EU:n asettamat puupakkausten kierrätystavoitteet. EU:sta on tulossa lisää velvoitteita pakkausten kierrätettävyydelle ja nämä haasteet kohtaavat elinkeinoelämää 2030 lähtien. Teema tulee olemaan vahvasti esillä neuvottelukunnan järjestämällä Puupakkauspäivillä toukokuussa.
ATP-neuvottelukunta kehittää lämpösäädeltyjen kuljetusten tekniikkaa. Energiatehokkuus on iso kysymys, kun lämpötiloja joudutaan säätelemään elintarvike- tai lääkekuljetuksissa. Lämpösäätelyyn liittyy myös eristemateriaalit sekä ennen kaikkea toimintatavat kuormaamisessa ilmankierto turvaten.
HYÖTY-neuvottelukunnassa puolestaan kehitetään erikoisajoneuvojen, mm. invataksien, teknologiaa. Käyttövoimamurros ja vähäpäästöisyys on näissäkin haasteena. Akuista ei saisi tulla autoihin liikaa painoa, kun pyörätuolitekniikka ja ajoluiskat jo painavat. B-ajokortilla saa ajaa vain 3500 kg painoista ajoneuvoja ja kuorma-autokortteja on harvemmilla. Nämä kaikki tekijät vaikuttavat kustannuksiin. Kun kuljetuspalveluja tarjotaan mm. KELAn tukemiin kyyteihin, niin hinnat eivät saisi nousta. Oma haasteensa on harvanasutuksen olosuhteissa, missä kalliin autoinvestoinnit pitäisi saada taksiyrityksissä kannattamaan, että ylipäätään invatakseja olisi saatavilla.
Mielenkiintoisia kysymyksiä siis riittää eri neuvottelukunnissa. Paltan jäsenillä on halutessaan oikeus tulla neuvottelukuntatoimintaan mukaan ja myös muilla kuin varsinaisilla jäsenillä on mahdollisuus osallistua, tällöin yritys liittyy Paltaan yhteistoimintajäseneksi. Lisätietoa neuvottelukunnista ja niihin mukaan liittymisestä täällä