BlogiHanne Salonen

7.5.2020

Työmarkkina-asiantuntijan normiviikko

Koronaepidemian aikana arki tuntuu siltä, kuin eläisi Päiväni murmelina -elokuvaa, mutta työmarkkina-asiantuntijan työssä siltä ei tunnu koskaan. Tyypilliseen viikkoon ”näinä aikoina” mahtuu useiden eri työehtosopimusten neuvotteluita, runsaasti koronajohdannaista jäsenneuvontaa, erimielisyysneuvotteluita, oikeudenkäynnin eri vaiheiden hoitamista, sisäisiä palavereita, työmarkkinauutisten seurantaa, työehtosopimustekstien valmistelua, jo tehtyjen työehtosopimusten jälkitöitä ja työkavereiden kanssa sparrailua.

Yhteisömme Paltassa on työelämän parhautta.

Maanantaiaamut alkavat Paltassa työmarkkinayksikön sisäisellä kokouksella. Käymme ajankohtaisen neuvottelutilanteen läpi ja saamme katsauksen päivänpolttavista työmarkkina-aiheista. Kuulemme ja kerromme muun muassa, minkälaista lainsäädäntöä on valmisteilla, mitä eri hallitustyöryhmissä on valmisteilla, keskustelemme tuoreista tuomioistuinratkaisuista ja kyselemme toisiltamme vinkkejä ja apua monenlaisiin työelämän kiemuroihin. Yhteisömme Paltassa on työelämän parhautta.

Sähköpostiini on kevään aikana ruvennut ilmaantumaan jokaisen viikon päätteeksi – pyytämättä ja yllättäen – Microsoftin MyAnalytics -raportti, joka kuvailee tyypillistä työviikkoani. Lisäksi urheilukelloni kertoo mielipiteensä päivittäisen ja viikoittaisen stressini määrästä. Kehtaa välillä kehottaa lepäämään enemmän, mihin tekisi mieli todeta kellolle, että kerro se 5-vuotiaalle pojalleni. Kaikki se aika, mikä ei kulu työntekoon, ruuanlaittoon, syömiseen tai nukkumiseen, juoksen pallon perässä, metsäretkeilen, syötän pesäpalloa, istutan kukkia tai pompin trampoliinilla. Urheilukello tulkitsee tämän stressiksi ja istumakokoukset lepoajaksi. MyAnalytics puolestaan on tietävinään, että työviikostani noin 60 % on ”yhteistyöaikaa” – näppärä ilmaisu sille, että roikun viikosta keskimäärin 24 tuntia Teams-palavereissa ja sähköpostin äärellä. MyAnalytics ei onneksi tiedä sitä, että puhun muun ajan puhelimeen ja ajoittain olen myös ”yhteistyöaikana” puhelimessa.

Olen saanut olla mukana valmistelemassa uutta yt-lainsäädäntöä, kouluttamassa Paltan jäsenille yt- ja lomautusasioita, auttamassa jäseniä mitä erilaisimpien työelämäkiemuroiden kanssa sekä tietenkin neuvottelemassa työehtosopimuksia.

Viimeisimpäänkin työviikkooni on jälleen mahtunut todella monenlaista tekemistä. Olen saanut olla mukana valmistelemassa uutta yt-lainsäädäntöä, kouluttamassa Paltan jäsenille yt- ja lomautusasioita, auttamassa jäseniä mitä erilaisimpien työelämäkiemuroiden kanssa sekä tietenkin neuvottelemassa työehtosopimuksia. Suurin osa työehtosopimusneuvotteluihin käytetystä ajasta menee niiden valmisteluun; palavereihin työparin ja työnantajaryhmän kanssa sekä kirjoitustyöhön. Jotta voi aidosti neuvotella, on oltava hyvin valmistautunut. Viikkoon on mahtunut myös erimielisyyskäsittely ammattiliiton kanssa, hävityn oikeudenkäynnin jälkityöt ja sparrailua työkaverien kanssa.

Olen ollut työmarkkina-asiantuntijan tehtävissä 5.5.2020 päivälleen 17 vuotta. Pidän työtäni edelleen erittäin mielenkiintoisena ja haastavana, eikä työssä koskaan ole tullut Päiväni murmelina -oloa. Työelämä muuttuu niin nopeaa vauhtia, ettei tässä työssä pääse tylsistymään. Suosittelen, jos jollain on ammatinvaihto mielessä!

Kirjoittaja on Paltan neuvottelujohtaja.

Pysy ajan tasalla palvelualoja ja työmarkkinoita koskevista aiheista, seuraa meitä sosiaalisen median kanavissamme TwitterissäLinkedInissä, Instagramissa ja Facebookissa sekä liity neljä kertaa vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen tilaajaksi