
Kansainvälisessä ISOn uudessa logistiikan alueen standardointikomiteassa (ISO TC 344 Innovative logistics) valmistellaan standardeja logistiikan ESG-strategian ja työn toteuttamiseksi sekä esimerkkejä vihreämmästä ja kestävämmästä logistiikkatoiminnasta.
Tähtäimenä on palvelujen, tekniikoiden ja johtamisen standardointi logistiikan alalla. Erityisesti niiden prosessien osalta, jossa tavarat jaetaan valmistajalta tai jakelijalta alueelliseen keskukseen, jakelukeskukseen ja lopulta yrityksiin, kuten kaupunkien vähittäiskauppiaisiin. Tarkoitus on parantaa jakelutoimintojen laatua, turvallisuutta ja tehokkuutta sekä lisätä logistiikan vakautta, joustavuutta ja kestävyyttä. Lisäksi käsittelyssä on muita konkreettisempia työkohteita koskien miehittämättömiä varastoja, kauppoja sekä pakettiautomaatteja.
Tällä hetkellä standardin valmistelussa aktiivisimmat osallistujat tulevat Aasiasta. Parhaiten edustettuna ovat Kiina ja Korea, Euroopasta mukana ovat Saksa, Ranska ja Sveitsi.
Standardivalmisteluun osallistuminen on yritykselle etu
Standardit luovat prosesseja helpottavia työkaluja sekä varmistavat ESG-käytäntöjen yhdenmukaisuuden ja vertailukelpoisuuden. On tärkeää, että valmistelussa on mukana eurooppalaisia ja suomalaisia yrityksiä varmistamassa, että uudessa standardissa otetaan meidän toimintaympäristömme ja tarpeemme huomioon.
Käyttämällä ISOn periaatteita ESG:n toteuttamiseen organisaatio
- saa kilpailuetua. Ottamalla käyttöön vankkoja ESG-käytäntöjä organisaatiot voivat houkutella vastuullisuustietoisia asiakkaita ja sijoittajia, mikä voi avata uusia markkinoita ja rahoitusmahdollisuuksia.
- parantaa mainetta ja luottamusta. Vastuullinen liiketoiminta johtaa suurempaan läpinäkyvyyteen ja sidosryhmien luottamukseen, mikä vahvistaa organisaation mainetta.
- vähentää riskejä. Kattava lähestymistapa ESG-asioihin auttaa organisaatioita tunnistamaan ja käsittelemään mahdollisia ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä riskejä ennen kuin niistä tulee kalliita ongelmia.
ISOn ESG-periaatteet on suunniteltu kaikenkokoisten organisaatioiden käyttöön toimialasta riippumatta, mutta erityisen hyödyllisiä ne ovat pk-yrityksille. Merkittävä osa maailman yrityksistä on pk-yrityksiä, ja siksi niiden tekemä vastuullisuustyö on tärkeää kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi. Periaatteiden on tarkoitus täydentää olemassa olevia vapaaehtoisia ja lakisääteisiä raportointikehyksiä – esimerkkinä IFRS S1- ja S2 -standardit sekä Euroopan komission ESRS-standardit – ja olla yhteensopiva niiden kanssa.
Osallistumalla voit vaikuttaa standardin sisältöön ja saada tietoa sisällöstä aikaisemmassa vaiheessa.

Miksi yrityksen tulisi osallistua?
Standardien laadintaan osallistuminen osoittaa kuluttajille ja viranomaisille, että organisaatio on vastuullinen ja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Hyvä maine on organisaatioille nykyaikana elintärkeä.
Standardointiin osallistumalla yritys saa prosessin aikana ensimmäisten joukossa tietoa, jota ei muualta saa. Osallistumalla standardointiin yritys ehtii esimerkiksi sopeuttaa tuotantonsa vastaamaan standardin vaatimuksia jo ennen kuin standardi vahvistetaan kansallisesti.
Yritys voi solmia uusia kontakteja, tavoittaa kauppakumppaneita ja luoda suhteita viranomaisiin. Tätä standardointiryhmäläisemme pitävätkin standardoinnin parhaana antina.