Mikä on yhteiskunnan ja työpaikkojen digitalisaation tilanne tänä päivänä? Entä mikä on metaversumi ja miten se vaikuttaa työn tulevaisuuteen? Viekö tekoäly työpaikat? Mm. näistä aiheista keskusteltiin Paltan ja Futucast-podcastin yhteistyösarjan toisessa jaksossa.
Juontaja Isak Raution vieraina kaupallisessa yhteistyöjaksossa olivat viestintätoimisto Kreab Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Mikael Jungner ja tutkimuskeskus VTT:n metaversumi -hankkeesta vastaava kehitysjohtaja Karoliina Salminen.
Digivihreä siirtymä on iso trendi, joka lävistää koko yhteiskunnan. Eikä se rajoitu vain Suomeen. Digitalisaatio luo uutta liiketoimintaa ja mahdollistaa uusia palveluita. Maailmanlaajuisesti Suomi voi olla edelläkävijä ja viedä digitaalista ja vihreää siirtymää vauhdittavia palveluita ja tietotaitoa myös ulkomaille. Palveluyritykset voivat mahdollistaa myös muiden alojen, kuten teollisuuden automaation ja digitalisaation kasvun.
Maailman muuttuminen digitaaliseksi mahdollistaa työnkuvan murroksen, se yhdistää maailman ja hävittää globaalit rajat, podcastissa keskusteltiin. Fyysisen ja virtuaalisen maailman sekoittuminen on yksi isoista digitrendeistä.
Voiko suorittavaa työtä tehdä etänä? – VTT:n teollinen metaversumi
Palveluyritykset, kuten VTT, auttavat myös muita aloja digitalisoitumaan. Tähän asti etätyö on ollut tietotyöläisten mahdollisuus. VTT on kehittänyt teollista metaversumia, joka yhdistää fyysisen ja virtuaalisen työympäristön ja mahdollistaa uudenlaisen työnteon mallin myös teollisuudessa tai vaikkapa logistiikkapalveluissa
– Ei olla pelkästään virtuaalilasit päässä, vaan työntekijällä on yhteys myös fyysiseen maailmaan eli sekoitetaan virtuaalista ja fyysistä. Voidaan esimerkiksi tehdä niin, että eri paikkakunnilla työskentelevä tiimi pystyy keskustelemaan ja koskettamaan samaa laitetta tai esinettä ja saada siitä myös tuntuman ja tunnistaa materiaaleja, Karoliina Salminen kuvailee teollisen työn tulevaisuutta.
Virtuaalinen todellisuus mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön ja toiminnan tehostamisen, kun työtä voidaan tehdä kolmiulotteisesti eri paikkakunnilta.
Mutta mitä tapahtuu työpaikoille? Katoavatko ne?
Työ muuttuu, mutta ei katoa, keskustelijat summaavat
– Työvoimapula on aivan valtava, ja digitalisaatiolla pyritään tuottamaan ratkaisuja myös siihen. Sillä pyritään vastaamaan siihen, miten työpaikoista saadaan houkuttelevampia nuorille ja toisaalta vanhat työntekijät pysymään töissä. Uusilla ratkaisuilla pyritään houkuttelemaan työntekijöitä ja tekemään työtehtävistä monipuolisempia ja lisäämään ihmisten valinnan vapautta, sanoo Karoliina Salminen.
Esimerkiksi ChatGPT-teköäly mullistaa työtehtäviä. Se ei kuitenkaan ole väline, joka korvaa ihmisen, vaan joka yhdessä ammattilaisen kanssa avaa uusia mahdollisuuksia työn tuottavuuteen ja osuvuuteen.
– Tietotyön näkökulmasta ChatGPT on sama kuin jos lusikan tilalle antaisi ojankaivuuta varten kaivinkoneen ja käskisi jatkaa kaivamista sillä, kuvailee Mikael Jungner.
Ikääntyvällä Suomella on edessä vähentyvän työvoiman ja kasvavien hoivapalvelutarpeiden aikakausi. Taloutemme on oltava entistä suorituskykyisempi. Palveluiden ja digitalisaation edistäminen ovat kestävä keino vauhdittaa tuottavuutta.
Mutta miten? Kuuntele koko jakso ja lue lisää Paltan tavoitteista seuraavalle hallituskaudelle, niin tiedät.
Futucast x Palta: Mikael Jungner ja Karoliina Salminen – Työn digitalisaatio
Voit katsoa jakson myös Youtubesta.
Sarjan seuraavan, ilmastoa ja logistiikan ympäristötekoja käsittelevän jakson aiheesta kuulet torstaina 9.3. joten kannattaa pysyä kuulolla! Mukana keskustelijoina ovat Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn ja Climate Leadership Coalition CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen.
Mikä ihmeen Palvelus Suomelle –podcastsarja?
Paltan ja Futucast-podcastin neljäosaisessa kaupallisessa Palvelus Suomelle -yhteistyösarjassa keskusteltiin ajankohtaisista koko Suomen tulevaisuuteen vaikuttavista ilmiöistä ja palvelualojen roolista niissä. Jokaisessa jaksossa kuullaan kahta kiinnostavaa vierasta. Podcastia juontaa Isak Rautio.
Digitalisaatio on laajentanut palveluiden markkinat maailmanlaajuisiksi. Kriisit ovat vauhdittaneet palvelumarkkinoita entisestään ja kilpailu globaaleilla markkinoilla on kiristynyt.
Suomalaisella osaamisella, luovuudella ja innovaatioilla on valtava kasvupotentiaali maailmalla. Se on osattava hyödyntää.
Paltan mukaan seuraavalla hallituskaudella tulee muun muassa lisätä kannustimia digikehitykseen mm. laajentamalla t&k-verohuojennus koskemaan yritysten tekemiä data-, pilvipalvelu- ja ICT-investointeja.
Lue lisää hallitusohjelmatavoitteistamme täältä.