Palveluiden merkitys ja markkinat kasvavat kaikkialla maailmassa. Mikä on suomalaisen palveluviennin tilanne kiristyvässä maailmantilanteessa? Miksi Ruotsi on tässäkin meitä edellä? Entä säänteleekö EU liikaa kansainvälistä kauppaa?
Näihin kysymyksiin vastataan Futucast-podcastin ja Paltan kaupallisessa yhteistyöjaksossa, jossa juontaja Isak Raution johdolla palvelutaloudesta keskustelevat Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö ja Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki.
Palveluviennissä on kyse siitä, että suomalaisyritys myy ulkomaille aineettoman tuotteen tai palvelua. Myös Suomeen suuntautuva matkailu on palveluvientiä, koska se tuo maan rajojen ulkopuolelta rahaa talouteen.
– Palveluvienti on kansainvälistä kauppaa jollakin aineettomalla asialla. Palveluvienti voi olla esimerkiksi konsultointia, kuljettamista eli liikennepalvelua tai softaa, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö.
– Maailmankaupassa tavarakauppaa nopeammin kasvavat nimenomaan digitaaliset palvelut, jatkaa Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki. Suomi on kuitenkin keskeisiä kilpailijamaitaan 10-15 vuotta jäljessä palvelujen viennin kehityksessä. Paljon on siis kirittävää, että pääsemme kasvuun kiinni ja saamme palvelujen tuottavuuden naapurien tasolle.
Tuottavuuden heikkoa kehitystä Suomessa on tutkittu paljon. Tiedämme, että Suomi ali-investoi aineettomiin tuotannontekijöihin. ETLA:n helmikuinen tutkimus osoitti, että ohjelmistoihin, tietokantoihin ja datoihin liittyvä aineeton pääomakanta suhteessa työtunteihin on Ruotsissa peräti neljä kertaa suurempi kuin Suomessa ja niiden tuottavuusvaikutukset ovat Ruotsissa kolminkertaiset Suomeen verrattuna.
– Erityisesti aineettomiin pääomiin kohdistuvien investointien vähäinen määrä näkyy yksityisten palvelujen tuottavuudessa, joissa tuottavuus on kehittynyt heikosti. Siinä on peiliin katsomista, sekä palveluyrityksillä, mutta myös Suomella siinä millaista ja millaisilla välineillä elinkeinopolitiikkaa on tehty, toteaa Rauhamäki.
Ruotsi investoi, mutta mitä muuta hannuhanhien maa tekee toisin? Entä mitä olemme EU:ssa tehneet sisämarkkinoilla väärin, että emme ole pystyneet synnyttämään samanlaisia superyrityksiä kuin Yhdysvallat ja Kiina? Kuuntele podcast niin tiedät. Kilpailukykyinen EU on Palvelus Euroopalle.
Futucast x Palta: Tatu Rauhamäki ja Jyrki Ali-Yrkkö – Palveluiden viennin merkitys Suomen taloudelle
Mikä ihmeen Palvelus Euroopalle –podcastsarja?
Palvelus Euroopalle on Paltan EU-vaaliteemoja yhdistävä nimike. Tehdään seuraavalla parlamenttikaudella asioita, joiden myötä Suomesta ja EU:sta tulee entistä parempi paikka meille kaikille elää ja yrittää. Se on Palvelus Euroopalle.
Kaikki EU-vaalitavoitteemme löydät täältä.