
Logistiikkatoimijat ovat kokeneet monenlaisia haasteita pysäköidessään Helsingin kaupunkiolosuhteissa. Jalkakäytävälle pysäköinti purkamisen yhteydessä on monessa paikassa välttämätöntä. Sakkoja tulee kuitenkin näissä tilanteissa helposti, koska lastia purkaessa estetään kävelijöiden kulkemista. Raskaiden kuormakärryjen kuljettaminen autolta kohteeseen on monesti haastava kynnysten, raitiokiskojen tai portaiden takia. Lastauslavalta työ on mahdollista, mutta pysäköintipaikan valinta suhteessa jalankulkijoihin ja muihin liikkujiin on usein haastavaa.
Pysäköintiä käsiteltiin Citylogistiikan yhteistyöryhmän järjestämässä tilaisuudessa pe 21.3. Isäntänä oli Palvelualojen työnantajat Palta ry ja sen Logistiikka-asiakkaiden neuvottelukunta.
Yhteenvetona päivästä nousi, että jonkinlainen tarkempi tulkintaohjeistus pysäköinnin valvontaan olisi tarpeen. Monesti jakeluautolle ei ole vaihtoehtoja kiinteistölle pääsyyn; ei ole kulkureittiä huoltotunnelista tai yöjakelu on rajattua melusyistä. Pysäköinnin valvonnan lähtökohtana on tieliikennelaki ja sen periaate, ettei jalankulkijoiden reiteille tulisi pysähtyä.
Pysäköinninvalvonta ottaa oikaisuvaatimuksissa huomioon pakottavat syyt pysäköidä jalkakäytävälle, mutta logistiikkatoimijat kokevat oikaisukäytännön raskaaksi, jos useinkin joutuvat vakiopaikoissa työskennellessään niitä tekemään. Samaan ongelmaan ovat törmänneet pumppuautot; kun tulee kiireellisiä viemärin avaamisia, ei ole realistisesti mahdollista hakea kaupungilta aikaa vievää poikkeuslupaa pysäköinnille. Pumppuletkut on pystyttävä vetämään autoilta kiinteistöille, mikä vaatii useinkin jalkakäytävälle pysähtymisen. Logistiikkatoimijat toivoisivat Tieliikennelain avaamista huomioimaan huoltoliikenteen toimintaympäristö erityisesti kaupunkiolosuhteissa, missä vaihtoehtoja pysäköinnille ei useinkaan ole.

Toinen esille noussut asia oli rakennustyömaiden suunnittelu niin, että lastintuojille olisi jonotusalueita. Työmaalla betonipumpun täydentämiseen tai uuden elementin toimitukseen pitää olla koko ajan valmius, mutta valunopeus tai elementin asennuksen tahti vaihtelee. Elementtien pystytys on hyvin projektiluontoista ja aikataulutus tiukkaa. Jonotustila 1-2 kuorma-autolle (ilman parkkisakkoa) tulisi huomioida jo rakennustyömaasuunnittelussa. Kaupungin ohjeena on, että logistiikkatoimijoiden tulisi vaatia odotusalueita rakennuttajilta, mutta tilojen niukkuus on tässä rajoittavana tekijänä. Logistiikkatoimijat toivoivat, että saapumistilanteet otettaisiin paremmin huomioon jo työmaan suunnitteluvaiheessa; myös kuorma-autojen pääsy alueelle tulisi huomioida, ilman että tarvitaan vaativia ja riskialttiita peruutuksia näkemättä kevyttä liikennettä.
Kolmas teema, johon päivän aikana pureuduttiin, oli alueiden ja rakennusten suunnittelu niin, että raskaan liikenteen, huollon ja jakelun näkökulmat otetaan huomioon. Eli että jo maankäytön suunnittelussa pitäisi varmistaa, että huolto ja jakelu voidaan suorittaa turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Arkkitehtien rooli huolto- ja jakeluliikenteen käytännön toimivuudessa on aivan keskeinen.
Tilaisuudesta esille nousseita logistiikkatoimijoiden toiveita kaupunkisuunnitteluun olivat jakeluaikojen joustot yöjakelussa, sisäänajoväylien kehittäminen, odotus- ja kuormauspaikkojen kehittäminen ja jalkakäytävälle pakottavasta syystä pysäköintiin puuttuminen.
Tilaisuutta pidettiin hyödyllisenä ja vastaavia toivottiin lisää. Helsinki on järjestämässä sidosryhmätilaisuuksia, kun kaupunginosakohtainen suunnittelu alkaa mm. Kaartin- ja Kluuvin kaupungin osissa.
Esitysaineistot:
Mikko Voutilainen: Kuljetusalan näkemyksiä pysäköinnin haasteisiin
Kaisa Kossila: Pysäköinnin valvonnasta
Petri Sinkko: Pysäköinti Helsingissä yritysten näkökulma
Helsingin viranomaisten näkökulmia kehitystoimiin
Tilapäisluvitus logistiikan pysäköintiin ja menettelyt