Kuopiolainen palveluyritys Biosafe auttaa uusia ruokainnovaatioita markkinoille varmistamalla niiden turvallisuuden. Ruoantuotannossa korostuvat entistä vahvemmin antibioottiresistenssiä vastaan taisteleminen, kemikaalien vähentäminen ja uudet tavat tuottaa proteiineja, Biosafen toimitusjohtaja Pauliina Halimaa kertoo.
– Kestävämpi elintarvikeketju vaatii uusilla tavoilla tuotettuja ja uusista lähteistä saatavia ruokia. Kaikki uudet ruoat, joita kaupassa näemme, on pitänyt testata laboratoriossa ensin. Sen lisäksi kaikki mitä syötämme maatalouseläimille ruokaketjussamme pitää todeta tieteellisesti turvalliseksi sekä eläimille että meille. Tässä testausvaiheessa Biosafe astuu kuvaan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pauliina Halimaa.
Biosafe auttaa asiakkaitaan kehittämään ja tuomaan markkinoille uudenlaisia tuotteita testaamalla niiden turvallisuuden, jotta ne voivat saada myyntiluvan Euroopan Unionin maissa. Biosafe on onnistunut rakentamaan oman, tieteeseen perustuvan, tehokkaan ja viranomaisen hyväksymän prosessin muun muassa ruokatuotteissa käytettävien mikrobien antibioottiresistenssin testaamiseen, Halimaa kuvailee.
Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että bakteerit tulevat vastustuskykyisiksi antibiooteille, eivätkä antibiootit siis enää tehoa. Taustalla on antibioottien liiallinen käyttö muun muassa tuotantoeläimillä. Seuraukset voivat olla vakavat. Antibioottiresistenssin aiheuttamien kuolemantapausten määrän on jopa ennustettu ylittävän syöpäkuolemien määrän vuoteen 2050 mennessä.
Biosafen avulla asiakkaat ympäri maailman muuttavat toimintaansa vastuullisemmaksi
Lihaproteiinin korvaaminen muilla proteiineilla on kasvussa, mikä auttaa myös vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Biosafe on ollut muun muassa suomalaisfirma Solar Foodsin apuna testaamassa yrityksen täysin uudenlaista proteiininvalmistusmenetelmää, jolla voisi korvata ruoan eläin- tai kasviperäisen proteiinin mikrobiperäisellä proteiinilla. Menetelmässä mikrobeja kasvatetaan ilmasta saatavilla ainesosilla. Ruokaa tuotetaan niin sanotusti suoraan ilmasta. Biosafen testit varmistavat innovaation turvallisuuden.
– Esimerkiksi lihaa korvaavaa proteiinia voidaan tehdä muun muassa bakteereista, hiivasta tai homeesta. Tällöin tarvitaan kuitenkin aina turvallisuuden varmistavat testit, Halimaa kertoo.
Sen lisäksi, että Biosafe on apuna suomalaistuotteiden saamisessa markkinoille, se auttaa yrityksiä ympäri maailman. Jopa 95 prosenttia Biosafen liikevaihdosta tulee palveluviennistä, eli ulkomaankaupasta.
– Työtämme on konsultoida asiakkaitamme esimerkiksi Kiinassa ja Etelä-Amerikassa siitä, millaisia tavoitteita ja vaatimuksia EU:lla on ruokatuotteille. Edistämme muun muassa parempien menetelmien hyödyntämistä ja pyrimme vähentämään antibioottien käyttöä ruoantuotannossa. Neuvojemme avulla asiakkaamme ympäri maailman muuttavat toimintaansa, jotta se on yhä turvallisempaa ja vastuullisempaa.
Vastuullisuus korostuu myös tulevaisuuden ruokatrendeissä
Tulevaisuuden isoina ruokaturvallisuuden trendeinä Halimaa näkee pyrkimyksen pois kemikaalien ja lääkkeiden käytöstä, ja näiden korvaamisen entistä paremmilla tuotantotavoilla. Lisäksi lihan korvaaminen muilla, aivan uudenlaisilla proteiineilla tulee hänen mukaansa kasvamaan jatkossakin. Samalla kysyntä korkealle suomalaiselle osaamiselle jatkuu.
Halimaan mukaan asiakkaiden vastuullisuusvaatimukset myös tiukkenevat jatkuvasti, ja tässä on tärkeää pysyä mukana. Omien vastuullisuustoimenpiteiden tulee olla mietittyjä ja kohdallaan.
– Suomalaisilla on loistavat valttikortit kansainvälisillä markkinoilla: osaaminen, luotettavuus ja avoimuus. Koulutuksen korkea taso ja sillä pysyminen on avain Suomen kestävään tulevaisuuteen, Halimaa sanoo.
Pauliina Halimaan kolme nostoa tulevaisuuden vastuullisempaan ruoantuotantoon:
- Antibioottiresistenssiä vastaan taisteleminen
- Kemikaalien vähentäminen
- Kestävä ja vastuullinen proteiinintuotanto