9.3.2023

PodcastVastuullisuus

Futucast: Palvelualat ovat vihreän siirtymän etulinjassa

Tuuli Kaskinen ja Noomi Jägerhorn

Ilmastonmuutoksen torjuminen on ensiarvoisen tärkeää. Mitä palveluyritykset voivat tehdä vihreän siirtymän hyväksi ja muuttuuko elämä lopullisesti tylsäksi, jos mitään kivaa ei saa enää tehdä hiilijalanjäljen pelossa? Muun muassa näistä aiheista keskusteltiin Paltan ja Futucast-podcastin yhteistyösarjan kolmannessa jaksossa.

Juontaja Isak Raution vieraina kaupallisessa yhteistyöjaksossa olivat Climate Leadership Coalition CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen ja Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn.   

Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimpia haasteita. Ainoastaan kestävä kasvu takaa riittävät resurssit niin kansalliseen kuin maailmanlaajuiseen ilmastonmuutoksen torjuntaan Yritykset ovat ilmastonmuutoksen torjunnassa avainasemassa, sillä ilmastonmuutosta torjuvat ratkaisut tehdään yrityksissä ja niissä ne myös skaalataan eli tehdään kaikkien saataville. 

– Nyt mennään tosi nopeasti, sanoo Postin Noomi Jägerhorn. 

– Posti julkisti oman ilmastotavoitteensa 2019 ja silloin olimme meidän toimialallamme ensimmäinen, joka julkisti todella kunnianhimoisen nollapäästötavoitteen vuodelle 2030. Nyt kaikilla alan toimijoilla on vastaavia tavoitteita. 

Ilmastonmuutoksen torjunta on noussut vahvasti yritysten agendalle ja se on Jägerhornin mukaan myös varastointi- ja logistiikkabisneksen keskiössä. Painetta vihreään siirtymään tulee myös asiakkailta, jotka edellyttävät puhtaita palveluita. Posti on julkaissut puhtaan kaluston tiekartan 2030-luvulle ja jo nyt kotijakelu hoituu puhtaasti sähköjakeluna Suomen suurissa kaupungeissa.   

– Tällä hetkellä suuret suomalaiset yritykset ajattelevat kautta linjan, että Suomen järkevä ja tiukka jatkumo hiilipäästötavoitteille on tärkeä juttu, koska meidän vientimme suurimmat kasvualueet ovat nimenomaan puhtaita ratkaisuja, sanoo Tuuli Kaskinen CLC:stä. 

Vihreä siirtymä – Mikä on isoin trendi nyt? 

Suurimpia kasvun alueita ovat nimenomaan vihreän siirtymän tuotanto, podcastin vieraat analysoivat. Mitä nopeammin suomalaiset yritykset pystyvät siirtymään vihreään tuotantoon, sitä nopeammin ne pääsevät kiinni nopeimmin kasvaviin maailmanmarkkinoihin. 

Kysymys on siitä, missä nähdään kasvualueet globaalisti sekä potentiaaliset kehitysalueet suomalaiselle viennille ja teollisuudelle tulevaisuudessa. Laskemat näyttävät, että ne ovat siellä missä Suomi on teknologisesti poikkeuksellisen hyvä eli vihreissä ratkaisuissa, toteaa Tuuli Kaskinen. 

Hiilikädenjälki mittaa sitä, kuinka yrityksen tarjoama ratkaisu pienentää jonkun toisen yrityksen tai asiakkaan hiilijalanjälkeä.  

Suomessa tuotetaan paljon hiilikädenjälkipalveluita eli tuotteita ja ratkaisuja, joilla muut voivat vähentää omia hiilijalanjälkiään. Suurin vientipotentiaali on nimenomaan alueilla, joilla hiilijalanjälki on suuri. 

Paltan tuoreen Ilmastokatsauksen mukaan myös lukuisissa palveluyrityksissä tuotetaan asiakkaiden päästöjä vähentäviä palveluita. Katsauksen mukaan yli kolmasosa suomalaisista palveluyrityksistä tuottaa asiakkaiden päästöjä vähentäviä palveluita, ja näistä reilu neljännes vie niitä myös ulkomaille. 

Mutta miten yksittäisen kansalaisen ja kuluttajan elämä muuttuu, ja miten voimme tehdä tulevaisuudesta paremman? Kuuntele koko jakso ja lue lisää Paltan tavoitteista seuraavalle hallituskaudelle, niin tiedät.

Futucast x Palta: Tuuli Kaskinen ja Noomi Jägerhorn – Palvelualat ja vihreä siirtymä

Voit katsoa jakson myös Youtubesta.

Sarjan seuraavan ja viimeisen, osaamista ja työperäistä maahanmuuttoa käsittelevän jakson kuulet torstaina 23.3. joten kannattaa pysyä kuulolla! Mukana keskustelijoina ovat Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri ja yrittäjä Peter Vesterbacka.

Mikä ihmeen Palvelus Suomelle –podcastsarja?

Minna Ääri ja Pasi Papunen:
Osaajapula

Kuuntele jakso täältä.

Mikael Jungner ja Karoliina Salminen:
Palvelualat kirittävät myös muita aloja kohti digitaalista tulevaisuutta

Kuuntele jakso täältä.

Jasmin Hamid ja Tatu Rauhamäki:
Suomesta ei kannata viedä mitään hevosta pienempää – vai kannattaako?

Kuuntele jakso täältä.

Paltan ja Futucast-podcastin neljäosaisessa kaupallisessa Palvelus Suomelle -yhteistyösarjassa keskusteltiin ajankohtaisista koko Suomen tulevaisuuteen vaikuttavista ilmiöistä ja palvelualojen roolista niissä. Jokaisessa jaksossa kuullaan kahta kiinnostavaa vierasta. Podcastia juontaa Isak Rautio. 

Palvelut ovat ilmastoteko. Palvelualat luovat ratkaisuja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi ja luonnonvarojen säästämiseksi. Moniin muihin toimialoihin verrattuna palvelualat tuottavat moninkertaisen hyvinvoinnin syntyviin päästöihin nähden. 

Palvelut ovat vahva kumppani esimerkiksi teollisuudelle ja rakentamiselle niiden etsiessä ilmastoystävällisempiä tuotanto- ja toimintatapoja. 

Paltan mukaan seuraavalla hallituskaudella tulee muun muassa ulottaa kasvihuonekaasupäästöjä vähentävät investointikannustimet tasapuolisesti myös palveluille ja jatkaa henkilöliikenteen ja raskaan liikenteen hankintatukia sekä tuetaan vaihtoehtoisten polttoaineiden valtakunnallisen jakeluverkon ja sähköautojen latausverkoston rakentamista. 

Lue lisää hallitusohjelmatavoitteistamme täältä.