26.11.2021

ArtikkeliUudistuva työelämä

Kokemuksia hybridityöstä – webinaaritallenne katsottavissa

Aamunavaus-webinaarissamme 26.11. aiheena oli hybridityö eli etä- ja lähityön yhdistäminen työpaikoilla. Koronapandemian myötä lisääntyneen etätyön jälkeen monella työpaikalla eri työntekomuotojen ja -paikkojen yhdistelmät tulevat jatkossa olemaan arkipäivää. Millaisia haasteita lähi- ja etätyön yhdistelmistä työpaikoilla on kohdattu ja kuinka niitä on ratkaistu?

Puhujina webinaarissa olivat henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho Elisa Oyj:stä sekä asiakkuusryhmän päällikkö Ari Loukkola Senaatti-kiinteistöistä. Webinaarin alustuspuheenvuoron piti asiantuntija Kaisa Lakovaara Paltasta. Webinaarin tallenteen pääset katsomaan alta.

Tilaisuuden avasi asiantuntija Kaisa Lakovaara Paltasta kertaamalla keinoja, joita työnantajalla on työpaikan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Oman haasteensa töiden järjestämiseen tuo jatkuvasti muuttuva koronatilanne, kuten olemme nyt useasti pandemian aikana havainneet. Työnantajan on varauduttava hyvinkin nopeasti muuttamaan ja ohjeistamaan toimintatapoja sekä tasapainoilemaan etä- ja lähityön kanssa.

Lakovaara avasi alustuksessaan myös pohjoismaiden välillä olevia yhtäläisyyksiä ja eroja koronaan liittyvässä lainsäädännössä ja käytännöissä.

Puhujavieraamme henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho Elisasta kertoi käytännön esimerkkejä heidän hyväksi havaituista käytännöistään sekä Elisassa lanseeratuista hybridityön periaatteista (Elisa Smart Work).

Näiden periaatteiden mukaisesti työtavat perustuvat luottamukseen ja tiimit voivat rakentaa yhteiset työtapansa joko samapaikkaisen työn tai digitaalisen työn periaatteilla. Yhdenvertaista osallistumista tuetaan ja työskentely keskitetään yhteiseen paikkaan silloin, kun se tuo arvoa yksilöille, tiimille tai asiakkaalle. Tiimeille annetaan mahdollisimman suuri vapaus valita työn tekemisen paikka.

Toinen puhujavieraamme, asiakkuusryhmän päällikkö Ari Loukkola Senaatti-kiinteistöistä käsitteli omassa osuudessaan tulevaisuuden työtä ja työympäristöjä. Senaatti-kiinteistöt tuottavat tilapalveluja valtiolle, ja sielläkin työelämä on isossa murroksessa. Etätyön lisääntyessä myös toimitilojen tarve vähenee ja muuttuu. Osa tarvittavista tiloista pysyy tietenkin edelleen käyttösidonnaisina, mutta suunnitelmissa on myös rakentaa noin 15 paikkakunnalle Suomeen yhteisiä virastotaloja valtion virkamiehille.

Työympäristöhankkeet ovat keskustelu- ja numeroharjoituksia, joissa mietitään mm. mikä on fyysisen työpaikan rooli, mitä tiloja tarvitaan ja mikä on työpisteiden määrä. Kehitystä ohjaa myös se, millaista organisaatiokulttuuria ja tavoitellaan ja halutaan, mitkä ovat niitä asioita ja toimenpiteitä, joilla organisaatiokulttuuria ja yhteisöllisyyttä edistetään, Loukkola kertoi.


Palta järjestää noin 4 kertaa vuodessa kaikille avoimia, maksuttomia Aamunavaus-webinaareja. Aamunavauksissa käsitellään ajankohtaisia mm. työelämään, osaamiseen ja digitalisaatioon liittyviä teemoja, ja Paltan omien asiantuntijoiden lisäksi puhujina kuullaan kiinnostavia vieraita. Vieraspuheenvuorojen jälkeen tilaisuuksissa on varattu aikaa osallistujien kysymyksille. Webinaarien tallenteet on mahdollista katsoa myös jälkikäteen Paltan verkkosivuilta.