Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun puolivälissä – aikaa niihin on nyt siis 88 päivää. Vaalispekulaatiot käyvät jo kuumana, erilaisia kannatusmittauksia satelee ja etujärjestöt liikehtivät omien näkemystensä kanssa kentällä.
Myös Paltassa tämä kevät on elinkeinopolitiikan puolella pyhitetty hallitusohjelmavaikuttamiselle. Tapaamme niin keskeisiä poliitikkoja kuin ministeriöiden virkamiehiä sekä eri sidosryhmiä. Haemme kaikupohjaa näkemyksillemme tulevan hallituksen agendalle nostettavista meille keskeisistä asioista.
Olemme päättäneet antaa Paltassa palvelulupauksen seuraavalla hallitukselle. Lupaamme, että palvelualojen kasvu ja työllistäminen jatkuu seuraavalla vaalikaudella, kunhan toimintaedellytyksistämme pidetään huolta.
Moni on lupauksemme kuultuaan todennut, että eihän tuollaista voi mennä lupailemaan, kun maailmantalouden päällä roikkuu mustia pilviä ja seuraava taantuma kolkuttelee ovella. Mutta kyllä voi. Palvelualojen työllistämiskehitys on ollut positiivinen läpi 2000-luvun – myös finanssikriisin pahimpina aikoina. Tästä löytyy tarkemmin ekonomistimme Jouni Vihmon uusimmasta blogista.
Mitä sitten odotamme tulevalta hallitukselta? Lyhyesti sanottuna Suomen uudistamiskykyä. Hieman pidemmin sanottuna odotamme hallitukselta ennen kaikkea toimialaneutraalia elinkeinopolitiikkaa, panostuksia osaamiseen ja infraan sekä uudistuksia työmarkkinoilla. Kaikki hallitusohjelmatavoitteemme löytyvät kootusti täältä: www.palta.fi/ho-tavoitteet.
Kevään vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen kyky uudistaa yhteiskuntaamme on ratkaisevan tärkeää. Se on sitä ennen kaikkea hyvinvointiyhteiskuntamme säilyttämisen kannalta. Tämä taas on täysin riippuvaista siitä, miten työllisyysaste jatkossa kehittyy. Ja työllisyysasteen nostaminen vaatii voimakasta kykyä uudistaa vallitsevia rakenteita ja huolehtia yritysten kilpailukyvystä.
Uudistamiskyky ei ole hallituspohjasta riippuvainen. Tämän osoittaa jo oma lähihistoriammekin – välillä olemme saaneet kärsiä toimintakyvyttömistä hallituksista keskellä kriisejä, välillä taas vastaavissa tilanteissa nauttia tuloksekkaasta tekemisestä.
Tätä kirjoittaessa näyttää, että naapurimaahamme Ruotsiin on lopulta syntymässä blokkirajat rikkova hallitus yli neljän kuukauden vääntämisen jälkeen. Sosiaalidemokraattisen pääministerin hallitusohjelmassa mm. poistetaan raippavero eniten tienaavilta, lasketaan työnantajamaksuja, irtisanomissuojaa heikennetään ja kotitalousvähennystä laajennetaan.
Jos länsinaapurissamme voidaan sosiaalidemokraattien johdolla ja vihreiden, keskustan sekä liberaalien tuella uudistaa rakenteita näinkin reippaasti, niin yhtä lailla sen pitäisi onnistua myös meillä tulevasta hallituspohjasta riippumatta.
Uudistamiskyky onkin hallituspohjaa huomattavasti enemmän kiinni siellä olevien puolueiden puheenjohtajien ja muiden kärkiministereiden rohkeudesta, keskinäisestä luottamuksesta sekä kyvystä tehdä yhteistyötä Suomen menestyksen eteen.