Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi eilen maskisuosituksen tiukentumisesta ja paluusta laajaan etätyösuositukseen. Koordinaatioryhmä suosittelee työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Vanhojen lääkkeiden sijaan tulisi koronapassin käyttöä laajentaa, bloggaa toimitusjohtajamme Tuomas Aarto.
Käytännössä etätyösuosituksen paluu tarkoittaa, että yrityksissä vaivalla rakennetut hybridityömallit saatetaan monella työpaikalla laittaa pöytälaatikkoon ja vetäytyä etätyömoodiin. Kun edellinen etätyösuositus päättyi lokakuun puolessavälissä, jäi normaalimpi aika vain 40 päivän mittaiseksi.
Koronaa ei ole missään tapauksessa syytä vähätellä. Menetettyjen ihmishenkien ja terveyshaittojen lisäksi myös taloudelliset vaikutukset ovat olleet mittavia. Erityisesti palvelualoilla isku on ollut kova, niin yrityksille kuin palvelualoilla työskenteleville. Paltan edustamilla palvelualoilla liikevaihtoa on menetetty korona-aikana yhteensä noin 10 miljardia euroa. Suurimpia kärsijöitä ovat olleet liikenne ja logistiikka, matkailualat kuten matkatoimistot ja matkanjärjestäjät, viihde ja virkistys sekä henkilökohtaiset palvelut.
Monilla palvelualoilla toipuminen koronakriisistä on yhä kesken, ja tulevaisuuden näkymä sumuinen. Selvää on, että meillä ei ole varaa viime vuoden kaltaiseen sulkutilaan. Sen hinta on liian kova, niin taloudelle kuin meidän ihmisten hyvinvoinnille.
Uudenlaisia kannusteita rokotuksiin tarvitaan – koronapassin käytön laajentamista kiirehdittävä
Kun rokottamattomien korkeat tartuntaluvut lisäävät tartuntoja myös rokotettujen parissa, on selvää, että tarvitsemme uudenlaisia kannusteita rokotteiden ottamiseen. Kun rajoituksia palautetaan niille ihmisille, jotka ovat kantaneet vastuuta itsestään ja muista hakemalla ilmaiseksi tarjotut rokotteet, ei keppi osu oikeaan osoitteeseen. Samalla vaarassa ovat talous, toimeentulo ja myös henkinen jaksaminen. Koronapassin käytön laajentamista tulisikin kiirehtiä vanhojen lääkkeiden sijaan.
Ehdotimme Paltassa Suomeen koronapassia jo helmikuun alussa. Koronapassi saatiin vihdoin käyttöön noin yhdeksän kuukautta myöhemmin, syyskuussa 2021, mutta hyvin rajatussa muodossa. Koronapassin laajentamiselle on perusteita. Kun ilman passia ei pääse rientoihin tai matkalle, motivaatio rokotuksen hakemiseen kasvaa. Tapahtumanjärjestäjillä ja muilla elinkeinonharjoittajilla tulisi olla myös mahdollisuus ottaa koronapassi halutessaan käyttöön vapaaehtoisesti ja rajoituksiin liittymättömästi.
Selvää on, että koronapassi on saatava käyttöön myös työpaikoilla. Jotta työnantaja voi turvata työntekijöidensä ja asiakkaidensa turvallisuuden, on työnantajan saatava tietää ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen. Nykyisin tilanteessa, jossa yrityksen toimintaan kohdistuu rajoitteita, on yrityksellä velvollisuus tarkistaa koronapassi asiakkailtaan, mutta sitä ei saa tarkistaa samassa tilassa olevilta työntekijöiltä. Näin ei voi jatkua.
Toivon, että maan hallitus etenee ripeästi rokotusten edistämisessä ja koronapassin käytön laajentamisessa. Toista yhdeksän kuukauden stoppia emme voi enää odottaa.