BlogiAnna Storm

11.9.2019

Jos luottamus menee, mitä jää jäljelle?

Mitä on luottamus? Kielitoimiston sanakirjan mukaan luottamus on tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa, että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä.

EK:n eilen julkistettu Yrittäjäpaneeli selvitti työllistävien yrittäjien luottamusta istuvan hallituksen kykyyn vauhdittaa työllisyyttä sekä yrittäjyyttä. Tulokset kertovat huolestuttavaa viestiä: yrityksiltä puuttuu usko siihen, että hallitus saavuttaisi tavoitteensa 60 000 uudesta työpaikasta vaalikauden aikana ja 30 000 työpaikasta ensi vuoden aikana.

Erityisesti pk-sektorin työnantajat epäilevät hallituksen kykyä edistää yrittäjyyttä tai työllisyyttä. Jopa 89 prosenttia arvioi luottamuksensa heikoksi tai erittäin heikoksi, kun vain kahdella prosentilla luottamus oli vahva tai erittäin vahva.

Muutos edelliseen hallitukseen on suuri. Sipilän hallitukseen ei luottanut syksyn 2017 kyselyssä 42 prosenttia vastaajista, mutta joka neljännellä luottamus oli vahva.

Erityisesti pk-sektorin työnantajat epäilevät hallituksen kykyä edistää yrittäjyyttä tai työllisyyttä.

Ilman yrityksiä Suomi ei pyöri: tarvitsemme yrityksiä ja niiden omistajia. Ilman omistajia ei ole yrityksiä eikä myöskään niiden tarjoamia työpaikkoja. Joka ikinen jaettava veroeuro täytyy ensin synnyttää yritystoiminnassa. Kun liiketoiminta menestyy, syntyy verotuloja hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen. Kaikki voittavat.

Vain yritysten investoinnit luovat uusia työpaikkoja. 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat pitkälti syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joita valtaosa Suomen yrityksistä on. Myös Paltan jäsenistä suurin osa on pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Luottamuksen palauttaminen on tärkeää, jotta yritykset voivat työllistää myös tulevaisuudessa. Yksinyrittäjiä pitää kannustaa ryhtymään työnantajiksi ja kasvamaan edelleen, kohti keskisuurta kokoluokkaa. Keskeistä on myös varmistaa työpaikkojen jatkuvuus myös omistajanvaihdostilanteissa.

Vain yritysten investoinnit luovat uusia työpaikkoja.

Yritysten toimintaympäristö on moninainen kokonaisuus, ja investointien sykli on usein vaalikautta pidempi. Merkitystä on esimerkiksi kannustavalla verotuksella, osaavan työvoiman saatavuudella, infran toimivuudella ja työmarkkinoiden vakaudella, vain muutamia mainitakseni. Koko paketin pitää toimia, jotta Suomeen kannattaa luoda työpaikkoja. Hallitus voi luoda puitteet sille, että työpaikkojen syntymiselle on edellytyksiä.

Sisu, paineensietokyky ja usko tulevaan auttavat yrityksiä ja yrittäjiä vaikeinakin aikoina. Jos luottamus menee, mitä jää jäljelle?

Kirjoittaja on Palvelualojen työnantajat Paltan viestintäjohtaja.