Suomen matkailutulot uhkaavat jäädä tänä vuonna jopa 2 miljardia pienemmiksi kuin ennen koronaa, arvioi Palvelualojen työnantajat Paltan pääekonomisti Martti Pykäri. Taustalla on pääasiassa Aasiasta tulevan matkailun väheneminen.
Suomessa matkailu on toipunut heikosti koronan jälkeen ja menettänyt markkinaosuuttaan muille Pohjoismaille. Kuluvan vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana Suomeen on saapunut yhteensä yli miljoona ulkomaista matkailijaa vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019, mikä vastaa noin 40 prosentin laskua.
– Mikäli matkailu pysyy loppuvuoden edelliskuukausien tasolla, jäävät kuluvan vuoden suorat matkailutulot noin 1,5 miljardia pienemmiksi kuin ne olisivat olleet vuoden 2019 matkailijamäärällä. Lisäksi tulevat matkustajaliikenteen menetykset. Kokonaisuutena tulonmenetyksien mittaluokka nousee helposti yli kahteen miljardiin euroon, kommentoi Paltan pääekonomisti Martti Pykäri.
Muissa Pohjoismaissa matkailu on toipunut selvästi paremmin. Ruotsissa ja Norjassa ulkomaisten matkailijoiden osuus on enää kahdeksan prosenttia alle koronaa edeltäneen tason, ja Tanskassa sekä Islannissa pandemiaa edeltävä taso on jo ylittynyt selvästi. Ennen pandemiaa Suomen osuus Pohjoismaihin saapuneista matkailijoista oli 14 prosenttia, tänä vuonna se on jäänyt yhdeksään.
Aasialaisturistien väheneminen selittää valtaosan matkailun laskusta
Eniten ulkomaisten matkailijoiden määrä on vähentynyt Aasiasta tulevien matkailijoiden osalta, mutta muiltakaan suunnilta se ei ole toipunut koronaa edeltävälle tasolle. Vuoden 2019 heinä-syyskuuhun verrattuna aasialaisten yöpymisiä on tänä vuonna 70 prosenttia vähemmän, mikä selittää yli puolet koko ulkomaisten yöpymisten vähenemästä. Venäläisten matkailijoiden väheneminen selittää kokonaismuutoksesta 17 prosenttia, ja Venäjän-matkailun määrä oli puolittunut huippuvuodesta 2015 jo ennen pandemiaa.
– Matkailuun liittyvä vientipotentiaali on jäämässä merkittävästi aiempaa pienemmäksi, ellei markkinaosuuksia onnistuta voittamaan esimerkiksi Keski-Euroopan suunnalla. Taustalla vaikuttavat muun muassa korona, Kiinan tiukat rajoitukset ja Suomen heikentynyt saavutettavuus sodan myötä. Palvelualoilla on vahva kannatus Venäjä-pakotteille ja Ukraina tarvitsee tukeamme. Muuhun Suomen kansainväliseen saavutettavuuteen kannattaa kuitenkin panostaa entistäkin enemmän, jotta emme jää uudessa tilanteessa eristyneeksi saareksi, Pykäri toteaa.
Ulkomaisten matkailijoiden vähyyttä on viime vuosina osin kompensoinut lisääntynyt kotimaanmatkailu. Ilmiön pysyvyydestä ei ole kuitenkaan takeita. Esimerkiksi Tilastokeskuksen Kuluttajien luottamus -kyselyn mukaan viime vuoden syksyyn verrattuna kotimaan lomamatkaa suunnittelee nyt 6 prosenttiyksikköä pienempi osuus kotitalouksista, ja ulkomaan lomamatkaa 6 prosenttiyksikköä suurempi osuus.
– Matkailun joulusesongista voidaan odottaa joka tapauksessa viimevuotista parempaa. Ulkomaisten matkustajien määrä on ollut viime vuoteen nähden kasvussa, eikä kansallisia koronarajoituksia ole voimassa kuten viime talvena. Vaikka ulkomaisia matkailijoita ei saapuisi yhtä paljon kuin ennen pandemiaa, kotimaanmatkailu säilynee vielä joulun aikaan kohtalaisen vilkkaana.
Lisätiedot:
Pääekonomisti Martti Pykäri
Palvelualojen työnantajat Palta
puh. 044 363 9353