Talous ja kasvu
Palvelualojen merkitys Suomen taloudelle on kasvanut 2000-luvun aikana merkittävästi. Olemme siirtyneet teollisesta taloudesta palvelutalouteen, mikä tarkoittaa sitä, että yhä useampi suomalainen saa elantonsa työskentelemällä palvelualoilla.
Ratkaisumme, joilla palvelutalous saadaan kasvuun
- Yrityksille: Kevennetään verotusta, uudistetaan työmarkkinoita kilpailukykyisemmäksi, panostetaan palveluviennin monipuolistamiseen
- Innovaatioille: Suunnataan TKI-rahoitusta soveltavaan kehitystyöhön ja luodaan Business Finlandille ohjelma, joka jakaisi TKI-tukea myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille, joille vienninedistäminen ei vielä ole ajankohtaista.
- Osaajille: Madalletaan työllistymisen kynnystä purkamalla kannustinloukkuja ja uudistetaan työttömyysturva kannustavammaksi ja edistetään työperäistä maahanmuuttoa.
Palvelualat luovat Suomeen työtä, kasvua ja hyvinvointia
Yksityiset palvelualat ovat monipuolinen kokonaisuus erilaisia aloja ja samalla Suomen suurin työllistäjä. Yksityiset palvelut ilman kauppaa työllistävät yli miljoona ihmistä, ja myös valtaosa uusista työpaikoista syntyy palvelualoille.
Palvelukauppa on kasvanut maailmalla perinteistä tavarakauppaa nopeammin jo yli vuosikymmenen ajan, ja myös Suomen viennin kasvusta valtaosa on tullut 2000-luvulla palveluista. Kasvupotentiaali on merkittävä myös tulevaisuudessa. Palveluissa on korkea kotimaisuusaste, ja niiden tuottamasta arvonlisästä suuri osuus jää Suomeen.
Paltan Suhdannekatsaus kertoo palvelualojen talous-, työllisyys- ja vientinäkymät
Paltan kahdesti vuodessa ilmestyvissä suhdannekatsauksissa tarkastellaan yksityisten palveluiden liikevaihto-, työllisyys, ja vientinäkymiä sekä ennusteita. Lisäksi katsauksissa kerrotaan maailmantalouden ja Suomen talousnäkymistä yleisesti sekä analysoidaan tarkemmin eri palvelutoimialojen kehitystä.