10.11.2021Ilmastolinjaus 2021

Paltan Ilmastolinjaus: Palvelualat mahdollistavat hiilineutraalin Suomen 2035

Paltan kuvituskuva

Palvelualojen työnantajat Palta on sitoutunut uudistamaan EU:n ja Suomen ilmastopolitiikkaa siten, että teemme oman osamme maailman keskilämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5 asteeseen. Palta edistää kestävää kasvua vauhdittavaa ja ilmaston muutosta hillitsevää lainsäädäntöä ja tukee sekä kannustaa jäseniään kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden asettamisessa. Palta tukee hallituksen asettamaa tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä. EU:n ilmastotoimet on rakennettava siten, että koko unioni saavuttaa hiilineutraaliuden viimeistään 2050 mennessä.

Yksityisten palvelujen merkitys Suomen kansantaloudelle kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2020 ne muodostivat 41 % kokonaistuotannosta. Yli miljoona ihmistä työskentelee Suomessa palvelualoilla, ja viennin arvosta palvelut muodostavat kolmanneksen. Palvelujen kasvu ja aineeton arvonluonti ovat ilmaston näkö kulmasta kestävällä pohjalla; useimmilla palveluiden pää toimialoista arvonlisä CO2tonnia kohden on moninkertainen Suomen koko talouden keskiarvoon nähden. Palvelut ovatkin ratkaiseva osa kestävää kasvua sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Yksityisten palvelujen merkitys Suomen kansantaloudelle kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2020 ne muodostivat 41 % kokonaistuotannosta.

Palveluiden hiilikädenjälki, eli potentiaali vähentää muiden toimijoiden päästöjä, on merkittävä ja jatkuvasti kasvava. Palveluvaltaistuminen ja kiertotalous, jossa omistamisen sijasta käytetään palveluita, vahvistavat kestävää kasvua entisestään. Palvelualoilla tuotetaan ratkaisuja, joiden avulla eri toimialat saavuttavat merkittäviä päästövähennyksiä, kuten myös Paltan Päästövähennyksiä palveluilla -selvitys (2021) osoittaa. Ilmasto kestävien palveluiden kehittäminen luo niin työtä kuin uutta vientiä Suomelle.

Paltan ilmastoteesit – ratkaisumme ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi

  1. Tehdään kansainvälisiä ilmastopäätöksiä – ilmasto on globaali

    Kansainvälisillä ja EU-tason päätöksillä on merkittävä rooli sekä ilmastotavoitteiden asettamisessa että vähähiilisiin ratkaisuihin kannustavan toimintaympäristön rakentamisessa. Selkeät lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet luovat ennustettavan toimintaympäristön uusille investoinneille, yritysten toiminnalle ja kestävälle kasvulle.
  2. Edistetään vähäpäästöistä ja päästötöntä liikennettä

    Liikenteen päästöjen vähentäminen on avainasemassa päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Suomen on edistettävä vähäpäästöistä ja päästötöntä liikennettä siten, että kansallinen visio hiilettömästä liikenteestä saavutetaan vuoteen 2045 mennessä mm. kokonaisliikenne järjestelmää kehittäen. Sijainnin, välimatkojen ja ilmaston takia liikenne ja logistiikka ovat Suomelle vielä ratkaisevampia kuin kilpailijoillemme.

    Suomessa liikenteelle asetetut päästö vähennystavoitteet on mahdollista saavuttaa liikenne ja logistiikka-alan vähähiilisyys tiekartassa kuvatuin toimin ja ilman liikenteen vero- ja maksutason nostamista.
  3. Valjastetaan digitalisaatio ja innovaatiot ilmastohaasteen ratkaisijoiksi

    Palvelualoilla tuotetaan ratkaisuja, joiden avulla voidaan saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä eri toimialoilla. Digitalisaatio ja innovaatiot ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uusien päästövähennyksiin tähtäävien palveluratkaisujen mahdollistajina.
  4. Turvataan puhdas energiantuotanto

    Energiatehokkuuden parantuminen ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen vähentävät päästöjä merkittävästi. Samalla sähkön tarve kasvaa. Meidän tulee huolehtia siitä, että saatavilla on riittävästi puhdasta ja hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa sähköistyvän yhteiskunnan käyttöön.

Kysy asiantuntijaltamme ilmastokatsauksesta

Mikko Paloneva (poissa 6/2025 saakka)

Asiantuntija, Ilmastopolitiikka ja kestävä kasvu

Elinkeinopolitiikka