Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä Palvelujen suhdanteet -katsauksessa tarkastellaan yksityisten palveluiden suhdannekehitystä ja tuotetaan ennusteet kuluvan ja seuraavan vuoden keskeisille talousluvuille palvelualoille.
Katsauksessa analysoidaan liikenteen ja logistiikan, informaatio- ja viestintäpalveluiden, yritys- ja asiantuntijapalveluiden, hallinto- ja tukipalveluiden sekä muiden palvelualojen kehitystä lukuun ottamatta kauppaa, majoitus-, ravitsemus-, koulutus, terveys- ja sosiaalipalveluja. Palveluiden vientiluvut kattavat katsauksessa talouden kaikkien toimialojen ulkomaankaupan palveluiden osalta.
Keskeiset havainnot palveluiden suhdanteista 1/2024
Taantuma jatkuu vielä alkukevään, mutta pohja alkaa olla jo takanapäin. Heikot signaalit suhdanteen kääntymisestä ovat kuitenkin peittyneet lakkojen alle. Vaikka palveluiden suhdannetilanne jatkuu päätoimialoista vahvimpana, kasvu ei jakaudu tasaisesti.
Poliittiset työtaistelut ovat aiheuttaneet laajaa vahinkoa myös palvelualoille. Palvelualojen työnantajien Paltan jäsenkyselyn mukaan viime viikkojen poliittisista työtaisteluista on kärsinyt suoraan tai epäsuorasti 65 prosenttia palvelualojen yrityksistä. Palvelualoilla epäsuorat vaikutukset (46 prosenttia) korostuvat, sillä viennistä riippuvaisista työpaikoista yli puolet on palvelualoilla ja kaupassa.
Eniten poliittisista lakoista on kärsinyt liikenne ja logistiikka (henkilö- ja tavaraliikenne). Toimialan yrityksistä suoria tai epäsuoria negatiivisia vaikutuksia ovat kohdanneet lähes kaikki, 91 %.
Pääosin epäsuorat vaikutukset ulottuvat laajasti (70 %) myös erilaisiin teknisiin palveluihin, joihin lukeutuvat muun muassa teollisuuden huolto ja kunnossapito, erikoistunut rakennustoiminta, sekä muut tekniset asennus- ja huoltopalvelut. Hankkeita on peruuntunut ja tuotanto häiriintynyt esimerkiksi tarvikepulasta ja viivästymisistä johtuen.
Kolmanneksi eniten työtaistelut ovat vaikuttaneet hallinto- ja tukipalveluiden liiketoimintaan. Alan yrityksistä 63 prosenttia kertoo lakkojen vaikuttaneen liiketoimintaan joko suoraan (20 %), tai epäsuorasti (43 %). Toimialaan kuuluvat esimerkiksi työnvälitys ja henkilöstön vuokraus, kiinteistöpalvelut, matkanjärjestäjät sekä turvallisuuspalvelut.
Paltan ennusteen mukaan yksityisten palvelualojen liikevaihdon volyymilla mitattu tuotanto kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia, kun viime vuonna kasvu jäi 0,3 prosenttiin.
Kasvun kunnollista käynnistymistä saadaan kuitenkin odottaa vuoden jälkipuoliskolle, eikä tahdista ole odotettavissa erityisen reipasta, sillä koronlaskujen realisoituminen ei tapahdu hetkessä.