
Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä Palvelujen suhdanteet -katsauksessa tarkastellaan yksityisten palveluiden suhdannekehitystä ja tuotetaan ennusteet kuluvan ja seuraavan vuoden keskeisille talousluvuille palvelualoille.
Katsauksessa analysoidaan liikenteen ja logistiikan, informaatio- ja viestintäpalveluiden, yritys- ja asiantuntijapalveluiden, hallinto- ja tukipalveluiden sekä muiden palvelualojen kehitystä lukuun ottamatta kauppaa, majoitus-, ravitsemus-, koulutus, terveys- ja sosiaalipalveluja. Palveluiden vientiluvut kattavat katsauksessa talouden kaikkien toimialojen ulkomaankaupan palveluiden osalta.
Keskeiset havainnot palveluiden suhdanteista 1/2025
Palveluliiketoiminta on toistaiseksi pysynyt pääosin käytävän tullikeskustelun ulkopuolella, mahdollisesti johtuen siitä, että USA:lla on merkittävä palvelutaseen ylijäämä esimerkiksi EU:n kanssa.
Yleisesti tavarakaupalle asetetut tullit nostavat tavaroiden hintoja suhteessa palveluihin, mikä johtaa muutoksiin kulutuksessa ja mahdollisesti lisää palveluiden kysyntää. Välillisesti tullit vaikuttavat palvelualoista erityisesti logistiikkaan. Kansainvälisten kuljetusketjujen häiriöt voivat aiheuttaa viiveitä ja nostaa rahtihintoja, mikä heijastuu helposti myös Suomeen.
Yksityisten palvelualojen liikevaihdon volyymilla mitattu tuotanto kasvoi viime vuonna vaatimattomat 0,7 prosenttia. Paltan ennusten mukaan alojen yhteenlaskettu tuotanto kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia ja ensi vuonna kasvua tulee jo yli 3 prosenttia. Kasvua tukee ostovoiman vahvistuminen mutta kuluttajien luottamus on heikko ja kukkaronnyörit tiukalla.
Ennusteen mukaan alojen työllisyys kasvaa vuositasolla vain 0,7 prosenttia. Kasvun eväät ovat kasassa vasta vuoden jälkipuoliskolla. Ensi vuonna työvoiman kysyntä voimistuu jo reippaammin.
Palvelualan yritysten voittomarginaalit ovat kutistuneet vuodesta 2020 lähtien ja voittoaste eli voittojen osuus arvonlisästä on pudonnut kaikkien aikojen pohjalukemiin. Se on alempi kuin 1990-luvun laman aikana, selviää Palvelualojen työnantajat Paltan tuoreesta suhdannekatsauksesta.
Voittoasteiden heikentyminen alkoi pandemian myötä kun yritysten työvoima- ja muut kustannukset ovat nousseet myyntihintoja nopeammin, minkä seurauksena voitot ovat laskeneet. Kysyntä on ollut vaisua eivätkä yritykset ole kyenneet siirtämään kohonneita kustannuksia hintoihin. Viime vuoden syyskuussa voimaan astuneet arvonlisäveron korotukset osuivat huonoimpaan mahdolliseen aikaan.
Palvelualojen yritysten heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta kertovat matalien voittoasteiden lisäksi myös kasvaneet konkurssimäärät. Kannattavuuden lasku heikentää yritysten työllistämisedellytyksiä ja uhkaa investointeja juuri kun panostuksia palvelualojen tuottavuuteen kipeästi kaivattaisiin.
– Yritysten heikentyneellä kannattavuudella on haitallisia heijastusvaikutuksia. Menestyvät yritykset investoivat ja työllistävät, mikä luo talouskasvua ja kerryttää verotuloja. Heikentynyt kannattavuus voi johtaa investointien vähenemiseen tai lykkäämiseen, mikä hidastaa tuottavuuden kasvua. Lisäksi ohuemmat taloudelliset puskurit lisäävät henkilöstövähennysten todennäköisyyttä matalasuhdanteissa, asiaa kommentoi pääekonomisti Martti Pykäri tiedotteessamme.