Palvelualan työnantajat Palta ry:n yrityksistä vuosittain noin 40 prosenttia raportoi osaajapulan olevan kasvun esteenä. Jo pelkästään eläköitymisen aiheuttaman poistuman korvaamiseksi alan yrityksiin tarvitaan vuosittain 21 000 uutta osaajaa ja kymmenessä vuodessa yhteensä 210 000 henkilöä. Tulevaisuus ei tuo helpotusta yritysten kokemaan osaajapulaan, koska tilastot osoittavat karusti Suomen väestökasvun kääntyvän näivettymisen uralle. Samoista vähistä osaajista kilpaillaan jo nyt muiden toimialojen kanssa.
Työperäisistä oleskeluluvista suurin osa kohdentuu yksityisiin palveluihin
Yksityiset palvelut ovat merkittävä työperäisen maahanmuuton tarvitsija. Palvelualan EU ja ETA-alueen ulkopuolisten työntekijöiden määrä on yli kolminkertaistunut vuodesta 2007. Maahanmuuttoviraston tilastot osoittavat, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleille myönnetyistä työperusteisista oleskeluluvista on kohdentunut kaikista toimialoista eniten yksityisiin palveluihin.
Vuosina 2019-2023 myönnetyistä työluvista 41 % myönnettiin yksityisille palvelualoille ja erityisasiantuntijoille vuosina 2020-2024 myönnetyistä luvista jopa 69 % kohdistui yksityisiin palveluihin, kuten informaatio- ja viestintätoimialalle sekä yritys- ja asiantuntijapalveluihin. Kaikista saatavuusharkinnan alaisista työluvista yksityisille palvelualoille on myönnetty tarkastelujaksolla 45 % eli noin 33 900 henkilöä on saanut mahdollisuuden työllistyä palvelualan yrityksiin. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että työnantajan on selvitettävä, onko kyseiseen työtehtävään mahdollista löytää sopiva työntekijä Suomen ja EU/Eta-alueen työmarkkinoilta.
Vuosina 2019-2023 myönnetyistä työluvista 41 % myönnettiin yksityisille palvelualoille ja erityisasiantuntijoille vuosina 2020-2024 myönnetyistä luvista jopa 69 % kohdistui yksityisiin palveluihin
Yksityisten palvelualojen painoarvo kansainvälisten osaajien työnantajana yhteiskunnassamme on merkittävä. 2000-luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet isossa määrin nimenomaan palvelualoille, eikä yksityisten palvelujen tuottavuuden heikkoa kehitystä saa työvoimavaltaisilla aloilla käännettyä ilman osaavaa työvoimaa. Kotimainen työvoima ei riitä nyt eikä tulevaisuudessa.
Vuoden 2024 aikana työperusteisten oleskelulupien hakumäärät Suomeen ovat kuitenkin laskeneet.