Vastuullisten palveluiden Suomi – palvelualojen yritysten vastuullisuussitoumuksia

Haluamme tuoda esiin palvelualojen yritysten tekemää vastuullisuustyötä, ja kokoamme näille sivuille palvelualojen yritysten vastuullisuussitoumuksia jäsenyrityksistämme.

Vastuullisuussitoumukset on jaoteltu kolmen YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kytkeytyvän kattositoumuksen alle:

  • Ilmastonmuutoksen hillitseminen, päästöjen vähentäminen ja luontovaikutusten huomioiminen
  • Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon kehittäminen työyhteisössä
  • Työllisyyden ja työturvallisuuden edistäminen sekä talouskasvun tukeminen innovaatioiden avulla.

Kattositoumukset kytkeytyvät niihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, jotka ovat nousseet olennaisimmiksi Paltan toteuttamassa jäsenkyselyssä (2021).

Kannustamme jäseniämme tekemään myös uusia sitoumuksia ja julkaisemaan niitä sivuillamme sekä koko Suomessa tehtävää kestävän kehityksen työtä kokoavilla Sitoumus2050-sivuilla.

Palta Kestävän kehityksen tavoite 5: sukupuolten tasa-arvo
Palta Kestävän kehityksen tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.
Palta Kestävän kehityksen tavoite 10: eriarvoisuuden vähentäminen
Palta Kestävän kehityksen tavoite: Ilmastotekoja

Ilmastoon ja ympäristöön liittyvät sitoumukset

Teleoperaattori DNA on sitoutunut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja ympäristövaikutusten huomioimiseen seuraavin tavoittein: DNA on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä (päästötön Scope 1 ja 2, SBTi hyväksymä tavoite) ja 68 % DNA:n suurimmista toimittajista kulutuksen mukaan on SBT-tavoitteiden piirissä vuoteen 2025 mennessä (SBTi hyväksymä tavoite).

Sitoumus julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Tieto- ja viestintätekniikka-ala on keskeisessä roolissa yhteiskuntamme toimintatapojen muuttamisessa ympäristön kannalta kestävämmäksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Jotta voimme tehokkaasti auttaa muita sidosryhmiä pienentämään ympäristöjalanjälkeään, meidän on ensin huolehdittava omista hiilidioksidipäästöistämme.

Lähiajan ilmastotavoite: Elisa Oyj sitoutuu vähentämään absoluuttisia scope 1, 2 ja 3 -kasvihuonekaasupäästöjä 42 % vuoteen 2030 mennessä perusvuodesta 2021. Eritelty tavoite on 42 % Scope 1:n ja 2:n osalta ja 42 % Scope 3:n osalta, ja se saavutetaan ilman kompensaatioita tai arvoketjun ulkopuolisia lieventämistoimia.

Nollapäästötavoite: Elisa Oyj sitoutuu vähentämään absoluuttisia scope 1, 2 ja 3 -kasvihuonekaasupäästöjä 90 % vuoteen 2040 mennessä perusvuodesta 2021. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen suorilla päästövähennyksillä asetetaan etusijalle, ja kaikki jäännöspäästöt neutraloidaan SBTi:n kriteerien mukaisesti ennen nollapäästöjen saavuttamista.

Elisa saavutti oman toiminnan osalta hiilineutraaliuden (ei SBTi:n vahvistama tavoite) vuonna 2020, toteuttamalla sekä energiansäästötoimenpiteitä että hankkimalla hiilidioksidipäästöjen hyvityksiä (siitä energiankäytöstä, joka ei vielä perustu hiilidioksidipäästöttömiin vaihtoehtoihin, jätteestä, sekä henkilöstön työmatkaliikenteestä ja liikematkustamisesta).

Lue lisää Elisan sivuilta täältä ja täältä.

Sitoumusta päivitetty Paltan sivuille 23.3.2023, ensimmäinen versio julkaistu 28.2.

Lentoasemayhtiö Finavia on sitoutunut pienentämään toiminnastaan aiheutuvia hiilipäästöjä lentoasemillaan sekä auttamaan ja kannustamaan koko lentoliikennealaa pienentämään omaa osaansa.

Finavian toiminta sen kaikilla lentoasemilla on ollut hiilineutraalia vuodesta 2019 lähtien. Käytämme sataprosenttisesti uusiutuvaa tuuli- ja aurinkosähköenergiaa sekä ajoneuvoissamme uusiutuvaa, jätteistä ja tähteistä tehtyä dieseliä. Puolet lentoasemistamme lämpiää uusiutuvalla energialla. Seuraavaksi tavoittelemme nettonollapäästöjä vuoden 2025 loppuun mennessä vähentämällä energiankulutuksesta aiheutuvia suoria ja epäsuoria päästöjä (Scope 1 ja 2). Mittarit: CO2-päästöjen vähenemä, t/CO2/á. Lähtötaso 12 500 t, Tavoitetaso: 0.

Sitoumus julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Helsingin Satama Oy on tehnyt hiilineutraaliusmanifestin, jolla se on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden oman toiminnan osalta vuonna 2025, vähentämään aluspäästöjä 25 % vuoteen 2030 mennessä sekä vähentämään raskaan liikenteen ja satama-alueiden työkoneiden päästöjä 60 % vuoteen 2035 mennessä. Toimenpiteitä ovat muun muassa maasähkövalmiuden tuominen yhdeksälle laituripaikalle, vaihtoehtoisten polttoaineiden saatavuuden mahdollistaminen Helsingin Satamissa, aluksille suunnatun ympäristöalennusohjelman kehittämisen jatkaminen, kuljetuskaluston satamassa käyttämän ajan minimoiminen, vähäpäästöisille autoille tarkoitettujen kannustinten käyttöönotto, sähköisen työkoneinfrastruktuurin mahdollistaminen ja sataman energiankulutuksen minimoiminen.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Kiwa Inspecta Suomi on sitoutunut pienentämään hiilijalanjälkeään. Kiwa Inspecta Suomen CSR Routen 2025 tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä 30 % vuoteen 2019 verrattuna. Ilmastotekoja meille ovat kiinteistöjemme energiatehokkuuden parantaminen sekä työmatkustuksen päästöjen vähentäminen. Mittarit: energian kulutuksen vähentäminen 5%:lla per vuosi, liikematkustuksen CO2e -päästöjen vähentäminen 20%:lla ja leasingautoista 25 % on joko hybridi- tai täyssähköajoneuvoja.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Kuehne+Nagel Oy on sitoutunut panostamaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kaikissa kuljetus- ja logistiikkapalveluissaan maailmanlaajuisesti. Olemme vuodesta 2020 olleet täysin hiilineutraaleja välittömässä vaikutuspiirissämme olevien CO2 päästöjen osalta (GHG-protokollan soveltamisalat 1 ja 2). Lisäksi päätavoitteenamme on, että vähennämme CO2-päästöjä 33 % meidän, toimittajiemme ja asiakkaidemme osalta vuoden 2030 loppuun mennessä (GHG-protokollan Scope 3).

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

NRC Group Finland Oy rakentaa kestävää infrastruktuuria ja edistää tarjoomallaan vähähiilisten liikennemuotojen saavutettavuutta sekä laatua. Olemme sitoutuneet vähentämään toiminnastamme aiheutuvia Scope 1 ja Scope 2 -päästöjä vuosittain 10 % ja vuoden 2024 loppuun mennessä 30 % vuoden 2020 tasoon verrattuna.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Olemme sitoutuneet vähentämään omat päästömme nollaan ja kuljettamaan fossiilivapaasti vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi olemme sitoutuneet olemaan päästöjen osalta nettonollassa vuoteen 2040 mennessä. Nettonollatavoite tarkoittaa sitä, että Posti vähentää oman toimintansa – käytännössä oman kuljettamisen ja toimitilojen – aiheuttamien päästöjen lisäksi myös arvoketjun päästöt nollaan. Jos täyteen nollaan ei päästä, päästöjä on vähennettävä vähintään 90 prosenttia. Tällöin loput päästöt on poistettava ilmakehästä. Arvoketjun päästöihin kuuluvat esimerkiksi alihankitut kuljetukset, polttoaineiden tuotantovaiheessa syntyneet päästöt, ostetut tuotteet ja palvelut sekä liike- ja työmatkustus. Science Based Targets -ilmastoaloite on hyväksynyt nämä tavoitteet. Päästöjen vähentäminen on osa johdon palkitsemisjärjestelmäämme.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Finland Oyj:n tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä nollapäästöt koko arvoketjussamme (scope 1, 2 ja 3), aina alihankkijoista asiakkaisiin. Aiomme myös vähentää jätteidemme määrän nollaan vuoteen 2030 mennessä kiertotalouden avulla. Saavuttaaksemme pitkän aikavälin tavoitteet etenemme työssämme välitavoitteiden kautta ja vuoden 2025 tavoitteet ovat Science Based Targets -aloitteen hyväksymät. Seuraamme edistymistämme vuosittaisten päästövähennystavoitteiden ja -toimenpiteiden kautta. Tärkeimmät mittarit: CO2e päästöjen vähenemä (tn CO2e/vuosi), uudelleenkäytettyjen laitteiden volyymi, jätteiden kierrätysaste.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023

Voimatel Oy on sitoutunut sertifioidun ISO 14001 ympäristöjärjestelmän mukaisesti pienentämään omaa hiilijalanjälkeään ja toimimaan ympäristöpäämäärien saavuttamiseksi käyttämällä ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja. Kehitämme organisaatiota kestävän kehityksen ja jatkuvan parantamisen periaattein päivittämällä tietojamme ja hakemalla aktiivisesti ratkaisuja toimiaksemme entistä ekologisemmin.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

VTT:n tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Yhdessä asiakkaiden kanssa kehitämme ilmastonmuutosta hillitseviä ratkaisuja tieteen ja teknologian keinoin.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Monimuotoisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät sitoumukset

Teleoperaattori DNA on jo pitkään tehnyt töitä monimuotoisemman, tasa-arvoisemman ja yhdenvertaisemman työelämän puolesta. DNA:lle monimuotoisuus on jokaisen arvostamista sellaisena kuin on – omanlaisenaan. Välittämättä iästä tai sukupuolesta, riippumatta siitä miltä näytät, mistä tulet, ketä rakastat tai miten juuri sinä näet maailman. Monimuotoinen ja hyvinvoiva henkilöstö on rikkaus sekä voimavara. 92 % DNA:laisista kokee saavansa olla työyhteisössä juuri sellainen kuin on. Olemme sitoutuneet lisäämään naisten osuutta johdossa seuraavin tavoittein: naisten osuus johtotehtävissä 40 % vuoteen 2025 mennessä.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inklusiivisuus ovat meille keskeisiä teemoja ja teemme pitkäjänteistä työtä tasa-arvon edistämiseksi. Meille on tärkeää, että jokainen voi olla aito oma itsensä ja tuntea, että jokainen on tervetullut Elisalle juuri sellaisena kuin on. Mittaamme vuosittain syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden toteutumista ja yli 90 prosenttia elisalaisista kokee, että Elisan työympäristöissä ei syrjitä. Edistämme myös mm. sukupuolineutraalia rekrytointia ja raportoimme osavuosikatsauksissamme naisten osuudesta esihenkilötehtävissä. Tavoitteemme on, että vuonna 2023 esihenkilöistä naisia on 31 %. Olemme sitoutuneet YK:n Global Compact aloitteeseen ja allekirjoittaneet YK:n Womens Empowerment Principles -aloitteen.

Lue lisää Elisan sivuilta täältä ja täältä.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Kuehne+Nagel Oy edistää sellaisen kulttuurin kehittymistä, joka tukee ja kunnioittaa täysin ihmisoikeuksia. Uskomme, että meillä yrityksenä on vastuu luoda tila, jossa kaikki tuntevat olonsa tervetulleiksi ja jokainen tuntee olevansa tärkeä – jossa eri tavalla katsovia, asuvia, rakastavia, kommunikoivia, ajattelevia ja johtavia ei vain suvaita, vaan niitä etsitään, arvostetaan ja juhlitaan. Mittarit: Henkilöstökyselyn tulokset hyvällä tasolla. Naisten osuuden ylläpitäminen (tällä hetkellä 50 %) esihenkilötehtävissä jatkossakin.

Lisätietoa yrityksen sivuilta täältä ja täältä.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Olemme sitoutuneet työskentelemään sen eteen, että työntekijämme voisivat olla ylpeitä siitä, keitä olemme ja mitä teemme yhdessä, sekä sen eteen, että johdamme yhteisten johtamisperiaatteiden, arvojen ja tarkoituksen kautta. Mittaamme näiden tavoitteiden toteutumista henkilöstötutkimuksen työntekijöiden sitoutumisindeksillä ja esihenkilöiden johtajuusindeksillä.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Telia Finland Oyj on sitoutunut monimuotoiseen, yhdenvertaiseen ja osallistavaan työpaikkaan, missä jokainen telialainen voi olla oma ihana, ainutlaatuinen itsensä, ja missä jokaisella on yhdenvertaiset mahdollisuudet. Tavoitteenamme on kasvattaa naisten osuutta koko henkilöstössämme sekä kehittää laajemmin monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä esimerkiksi rekrytoinnissa, henkilöstön osaamisen kehittymisessä ja pysyvyydessä. Monimuotoisuuden saavuttamiseksi maajohtoryhmä on asettanut monimuotoisuustyöllemme useita lyhyen aikavälin tavoitteita. Tärkeimmät mittarit: Esihenkilöiden monimuotoisuuskoulutusten suoritusaste, henkilöstön sukupuolijakauman useat mittarit, henkilöstökyselyn tulokset.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

VTT on sitoutunut vahvasti sukupuolten tasa-arvon edistämiseen työyhteisössä sekä koko tutkimusyhteisössä. VTT tukee ja edistää monipuolista ja osallistavaa työkulttuuria, jossa kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti, kunnioittavasti ja osallistavasti taustasta riippumatta.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Työllisyyteen, työturvallisuuteen ja innovaatioihin liittyvät sitoumukset

Kiwa Inspecta Suomessa ihmisarvoinen työ ja talouskasvu tarkoittaa vastuullisuustavoitteidemme ja toimintaperiaatteidemme noudattamista turvallisena ja kestävästi kehittyvänä työnantajana. Palvelumme toimittaja-arvioinneissa tukee myös tavoitettamme edistämällä asiakkaidemme toimitusketjujen hallintaa mm. ihmisoikeuksien suhteen. Mittari: tapaturmataajuus LTIF1 0 kpl/tehdyt työtunnit.

Terveellinen elämä ja hyvinvointi muodostuvat arvojemme mukaisesta työstä, työyhteisöstä, työn mielekkyydestä sekä työterveydestä, -turvallisuudesta ja -hyvinvoinnista. Työhyvinvointia edistämme kattavalla työterveyshuollolla, hyvällä ja motivoivalla johtamisella sekä työntekijöidemme ammattitaidon kehittämisellä. Mittari: henkilöstön työtyytyväisyys > 8,0 (asteikolla 1–10).

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Kuehne+Nagel Oy:ssä olemme sitoutuneet noudattamaan turvallisuus- ja terveysohjelmaamme, jonka kaksi tavoitetta ovat varmistaa, ettei ihmisille ja ympäristölle aiheudu haittaa. Tämä ei koske vain Kuehne+Nagelin työntekijöitä, vaan myös tiloissamme työskenteleviä ihmisiä, liikekumppaneitamme, asiakkaitamme ja yhteisöjä, joissa toimimme. Koulutamme henkilöstöä No Harm –koulutusmoduulien avulla, joissa lisätään tietoisuutta työpaikan vaaroista. Lisäksi meillä on Stop Work Authority -ohjelma, joka varmistaa puuttumisen vaarallisiin tilanteisiin. Tapahtumien ilmoitusjärjestelmä mahdollistaa tilanteen jatkuvan parantamisen. Mittari: työtapaturmien määrä.

Lisätietoa yrityksen sivuilta täältä ja täältä.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Olemme sitoutuneet työturvallisuuskulttuurin vahvistamiseen sekä tapaturmataajuuden jatkuvaan parantamiseen kohti nollatasoa. Mittaamme onnistumista kokonaistapaturmataajuuden mittarilla eli LTA0-luvulla. Mittari on myös osa henkilöstön palkitsemisohjelmamme tavoitteita.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Henkilöstön turvallisuus ja terveys on lähtökohtana yhtiön kaikessa toiminnassa. Voimatel Oy on sitoutunut työntekijöiden työterveyden ja –turvallisuuden (TTT) ylläpitoon ja kehittämiseen. TTT-toimintaa kehitetään yhteistyössä koko henkilöstön ja muiden olennaisten sidosryhmien kanssa. Haemme aktiivisesti uusia keinoja ja tapoja kannustaa henkilöstöä ennakoivaan toimintaan turvallisemman ja terveellisemmän työympäristön saavuttamiseksi. Tavoitteena on nolla tapaturmaa ja nolla työkyvyttömyyseläkettä. Panostamme riskienhallintaan arvioimalla säännöllisesti työterveys- ja työturvallisuusriskejä ja kannustamalla henkilöstöä aktiiviseen turvallisuushavainnointiin. Kirjaamme turvallisuushavainnot, tapaturmat sekä läheltä piti‐tilanteet tavoitteenamme oppia niistä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

VTT on Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikka. Laajennettu Nolla tapaturmaa -tavoite pitää sisällään tapaturmien lisäksi ammattitaudit, kiusaamisen, työstä johtuvat sairaslomat, työuupumustapaukset, hoitamattomat väkivalta- ja häirintätapaukset sekä työturvallisuudesta tietämättömät esihenkilöt ja työntekijät. Lisäksi VTT:n tavoitteena on, että kanssamme tehty innovaatiotyö synnyttää uutta ja kestävää liiketoimintaa.

Sitoumus on julkaistu Paltan sivuilla 28.2.2023.

Haluatko sitoumuksesi sivuillemme? Laita viestiä asiantuntijallemme.

Jasmiina Ruotsila

Viestinnän asiantuntija, Vastuullisuus, Vastuullisuusviestintä

Viestintä ja vastuullisuus