Palvelut tarvitsevat ihmisiä
Palvelualojen yritykset työllistävät yli miljoona suomalaista eli yli puolet yksityisellä sektorilla työskentelevistä suomalaisista. Palveluiden tuottaminen yhdistää usein monenlaisia työelämän osaajia, kuten liiketoimintaosaajia, tietotekniikan osaajia, suorittavan työn ammattilaisia, yhteiskuntatieteilijöitä ja palvelumuotoilijoita.
Kärkitavoitteemme
- Osaaminen kasvuun: Tuetaan oppi- ja koulutussopimusten lisäämistä työpaikoilla. Luodaan yrityksille kannusteet oppisopimuskouluttamiseen parantamalla koulutuskorvauksia ja pienentämällä oppisopimusopiskelijan minimityöaikaa.
- Liikkuvampi työvoima: Kannustetaan työvoimaa alueelliseen liikkuvuuteen Suomen sisällä niin kansainvälisten osaajien kuin suomalaisten osalta. Varmistetaan työvoiman liikkuvuus työvoimapalveluiden tuottajien sujuvalla yhteistyöllä.
- Sujuvampi maahanmuutto: Edistetään työperäistä maahanmuuttoa mm. sujuvoittamalla työlupapäätösprosessia ja luopumalla saatavuusharkinnasta. Siirretään työperäisen maahanmuuton edistäminen ja kansainvälisten osaajien rekrytointivastuut TEM:ille.
Lähes viidesosa suomalaisista tekee päivittäin töitä tuottaakseen palveluita niin suomalaisille ihmisille ja yrityksille kuin vientiin ulkomaille. Palvelut ovat vahvasti läsnä arjessamme, ja palvelusektori työllistää ihmisiä kaikilta koulutusasteilta ja erilaisilta osaamisalueilta. Jokainen suomalainen käyttää päivittäin palvelualan yritysten ja työntekijöiden tuottamia palveluita.
Kaikkein tärkein asia palvelualoilla ovat ihmiset. He tuottavat ja luovat arkea helpottavia palveluita ja voimistavat Suomen talouskasvua ja vientiä. Ihmiset ja osaaminen ovat keskeisessä roolissa myös palvelualojen tulevaisuuden kannalta. Tarvitsemme Suomeen myös tulevaisuudessa palvelualojen osaajia ja ammattilaisia, niin asiantuntijatehtäviin kuin suorittavaan työhön. Erityisesti osaamisen päivittäminen on tärkeää, jotta suomalaiset yritykset ja suomalainen yhteiskunta pysyvät maailman kärjessä.
Ihmisten osaamisen on vastattava entistä paremmin työelämän tarpeisiin. On panostettava ennakointiin, jotta osaamista saadaan niille aloille, joille työpaikkoja uskotaan syntyvän. Myös kynnystä uuden oppimiseen on madallettava esimerkiksi oppi- ja koulutussopimusten käyttöä helpottamalla. On tärkeää huomata, että koulutusjärjestelmän muutos vaatii tuekseen sosiaaliturvajärjestelmän muutosta. Työelämän tarpeita vastaavan osaamisen päivittämisen tulee olla yksilölle houkuttelevampaa kuin tukien varaan jääminen.
Tarvitsemme Suomeen myös tulevaisuudessa palvelualojen osaajia ja ammattilaisia, niin asiantuntijatehtäviin kuin suorittavaan työhön.
On huolehdittava siitä, että ikääntyvässä Suomessa löytyy myös tulevaisuudessa tarpeeksi ihmisiä, jotka pitävät yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Työperäinen maahanmuutto on tässä keskeisessä roolissa. On nopeutettava ja selkiytettävä maahanmuuton prosesseja sekä huolehdittava siitä, että jo maassa olevien ulkomaalaisten työllisyysaste nousee. Meidän on huolehdittava myös maahanmuuttajien osaamisesta ja sen kehittämisestä. Lisäksi työperusteista alueellista liikkuvuutta Suomen sisällä on parannettava